Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam e91 320d z funkcja start&stop.

Jak się ma ta funkcja do silników diesla?

Każdy chyba słyszał o tym żeby od razu nie gasić silnika, żeby ochłodzić turbinę.

Czy to jest bezpieczne? Nie chciałbym kupować nowej turbiny przez niewielką oszczedność paliwa.

Opublikowano
Witam ja posiadam 320d z tą funkcją , można tą funkcje wyłączyc przyciskiem a poza tym wiem , że BMW już o to zadbało... tzn musi byc spełnione kilka warunków aby doszło do wyłączenia silnika np: w zimne dni (ponizej 4*c) funkcja nie dziala, wiem, że bezposrednio po autostradzie silnik też sie nie wyłącza -pewnie jakis czujnik temp. Wiem też ,że rozrusznik jest jakis wzmocniony. Ja generalnie uważam ,że jest to funkcja zbyteczna i wyłączam zawsze przyciskiem . Pozdr
Opublikowano
Witam. Osobiscie tez wylaczam ta funkcje. Moze i pomaga to spalic mniej paliwa, dobra dla srodowiska, ale wieksze zuzycie akumulatora i rozrusznika co po pewnym czasie moze kosztowac wiecej niz zaoszczedzone paliwo. Uzywam tylko kiedy widze ze sytuacja na drodze zmusza mnie do zatrzymania sie na 2 minuty a nastepnie przejechania 50 metrow i znowu stop.
Opublikowano
Ja też temu nie ufam i nie korzystam w jedynce...Do tego mnie to irytuje;p.Ale kolega Kokos pisał gdzieś,że jeździł już dieslem BMW ze słusznym przebiegiem wyposażonym w ten system i wszystko działało,więc pewnie nie ma się czego obawiać;).
Kubica GO!
Opublikowano
Mam benzynę i ten przycisk jak nie zapomnę to wyłączam. W większości przypadków u nas to się nie sprawdza , zwłaszcza jak się zatrzymuję co kilkaset metrów. Wynalazek ten jest w bmw chyba od 2007r więc dla eksploatacji silnika i akumulatora 4 lata to nie jest zbyt długi okres czasu. Ja tu na forum czytam , że komuś auto pali 17 l benzyny 98, a z boku "moje bmw" pisze bmw 330d.
Opublikowano

Witam,

Posiadam ten System start- stop i powiem tak, na początku byłem zafascynowany tym wszystkim myślałem że będę ECO :)

ale po jakimś czasie ten system zaczął mnie irytować, szczególnie jak zobaczyłem że oszczędność jest znikoma :duh: teraz za każdym razem jak odpalam auto to wyłączam ten system.

W tym dziale zostało to więcej opisane SYSTEM START-STOP

oraz tutaj SYSTEM START -STOP I TURBINA

Opublikowano
Zapomnialem dodac ze zawsze mam dreszczyk emocji czy samochod zapali jak swiatla sie zmienia na zielone. Chore przyzwyczajenie z poprzedniego auta...