Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam wszystkich, mam problem z silnikiem m50 2.0 24v 150km , ciężko odpala za zimnym na pb ( na gazie jest ok ) , wymieniłe mchyba wszystko co możliwe, i okazało sie ze komputer dostaje informacje ze zimny silnik ma 85 stopni a czyjnik temperatury wymieniałem juz 3 razy ( 1 urzywany i 2 nowe ) i jest bez zmian, możliwe ze komputer padł ?
Opublikowano
możliwe :) ale łatwiej chyba zmierzyć rezystancje przewodów od pinów komputera do wtyczki czujnika, jeśli przewody gdzieś się po drodze "nadłamały" to rezystancja na nich samych będzie "oszukiwać" komputer wskazując dużo wyższą temperaturę niż to jest w rzeczywistości.
Opublikowano
jak zmierzyc te rezystancje ? mam w sumie taki miernik napięcia urzywam go do mierzenia ładowania , zmierzyc na wtyczce czunika i na wtyczce komputera ?
Opublikowano

Miernik napięcia (voltomierz) raczej się tu nie przyda, potrzebny jest omomierz chociaż zapewne masz multimetr czyli jest tam na środku wielka gałka do zmiany tego co chcesz zmierzyć na rezystancję - to duża grecka omega - Ω.

Podłączasz jedną sondę miernika do jednego kabelka wypiętej wtyczki czujnika a drugą do odpowiedniego pinu wypiętej wtyczki komputera silnika - rezystancja powinna być bliska zera. Powtarzasz to samo z drugim kablem.

Nie mam pod ręką WDS'a więc nie powiem Ci które to piny we wtyczce komputera jak coś to zabiorę jutro z samochodu komputer na którym trzymam wszystkie zabawki od bmw.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
huja to tez nie pomogło, cos jest z paliwem, wymieniłem pompe paliwa ale na nie orginalną ( może powinna byc orginalna bo zwykła nie ma tego cisnienia ) , może sonda lambda ? co myslicie