Skocz do zawartości

centralny - pali bezpiecznik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich, Mam problem z centralnym zamkiem. Otóż pali mi bezpiecznik. Pierwsze myślałem że to temat jednorazowy ale zpalił mi już kilka. Nie wiem co jest powodem. Alarm działa poprawnie. Po wymianie bezpiecznika zadziała kilka razy i się pali. Już założyłem nieco mocniejszy. W skrzynce był 5A, ja dałem 7,5A. Mam nadzieję że nic nie poleci. :( Proszę poradzcie coś. Dzięki
Opublikowano (edytowane)

Skoro roznica w bezpieczniku tylko 2.5A na pewno nic nie poleci.

Zmierz miernikiem jaki prad plynie przy zalaczaniu alarmu, moze zamiast 4.5A nagle zaczelo plynac 5.5A i stad to palenie. Zimno sie zrobilo silowniki w zamkach ciezej pracuja bardziej obciazajac uklad elektryczny. Swoja droga kazdy bezpiecznik ma jakas tolerancje wiec byc moze ten ktore miales zainstalowany zamiast 5A wytrzymywal tylko 4.5A .

Edytowane przez LukaszPL
Opublikowano

ha,

mam to samo z klaksonem - jest oryg 15A ale pali jak przytrzymam dluzej niz 5sekund

wymienilem na "nieco" wiekszy i nie pali

moze elektromagnes sie "polepszyl" ?

bo klakson dziala normalnie

zh
Opublikowano
Dzieki. Też młaśnie pomyślałem sobie że może to być spowodowane zimnem. Zobaczę jak będzie dalej. Może wiekszy bezpiecznik będzie działał, jak nie to muszę przekopać instalację. Dzięki za podpowiedz.