Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio postanowiłem wymienić u siebie szkła w halogenach. Nie chciało mi się inwestować w całe halogeny wieć postanowiłem sam wkleić szkła. Napiszę może w skrócie kilka wskazówek. Moze się komus przyda.

Po pierwsze wyjmujemy halogeny ze zderzaka. Z zewnętrznych stron siedzą one na takie plastikowe kuliste "cycki", które siedzą w kołnierzach w zderzaku. Od wewnątrz trzeba użyć wygiętej, płaskiej ósemki zeby je wykręcić. Najpierw wykrecamy sruby.

Jak mamy halogeny już wyjęte trzeba zbić szkła, bo nie da się ich wyjąć. Stukamy czyms delikatnie, np młotkiem i tyle. Potem wyjmujemy resztki wraz z silikonem na który zostały wklejone. Wszystko ładnie odchodzi, i zajmuje maks 5min.

Do wklejenia polecam zwykly silikon. Najważniejsze aby byl w kolorze CZARNYM, a nie bezbarwnym czy innym. Ja niestety użyłem bezbarwnego i po wklejeniu szkiel, wylazło go troche wewnątrz i widac przebarwienia pod szkłem.

Warto pamietać zeby wkleic potem jeszcze na obwód gumową uszczelkę, która eliminuje luz miedzy halogenem, a zderzakiem. Za koszt 20-30zł mamy odnowione halogeny, które wyglądają jak nowe.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

...a o jakie "kuliste cycki" chodzi? :D Cuś mi się zdaje, że wymontowywał kolega halogeny razem z ramkami. Wystarczy odkręcić po jednej śrubce krzyżakowej i wyciąga się sam halogen (nr 4 to ramka):

http://www.realoem.com/bmw/diagrams/d/e/18.png

Właśnie rozbieram swoje i przymierzam się czym usunąć stare szkła i wkleić nowe. Na szczęście w 80% halogenów lustra są w stanie bardzo dobrym (w przeciwieństwie do mijania). Silikon chyba musi być wysokotemperaturowy, bo zwykły może się rozkleić po takiej całej nocy jazdy np. Apropo uszczelki obwodu - przykleiłeś ze starego szkła? Jak odkleiłeś nie rwąc jej? :]

Pzdr.

siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]

http://bmw-diesel.pl

Opublikowano

Stare szkla musisz zbic, siedza one tak solidnie ze nie wyjmiesz ich w calosci. Wyszczerbisz tylko ranty, a w koncu i tak peknie. Uszczelka jakos w miare swodobie mi zeszla z obwodu.

Silikonu uzylem zwyklego, ale dostrzegłem problem. Wkleilem je bardzo solidnie, potem jeszcze posmarowalem po wierzchu zaklejajac dokladnie resztki szczelin miedzy szklem a, obudowa halogenu, na to poszla uszczeka, ale i tak podczas dlugiej jazdy w deszcz potrafia one zaparowac. Moze gdzies indziej jest nieszczelosc.

Tak, ja wyjmowalem cale halogeny. Z kanalu, bo mialem troche uszkodzen.