Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

posiadam bmw e46 320I z 1998r

mam następujący problem. Na zimnym silniku przy 2-3tys obrotach strasznie słychać było stuki z VANOSA. a Po rozgrzaniu mija. (naprawdę głośno stuka)

pojechałem do mechanika i stwierdził ze trzeba wymienić uszczelki w vanosie. (550zl z robocizna)

Po odebraniu Auta (był ciepły silnik) wydawało się wszystko OK!

ale na drugi dzień to samo....Zimny silnik i głośne stuki z Vanosa !

Proszę o pomoc. Mechanik rozkłada ręce !

Opublikowano

witam

to tak zaczynając od Twojego mechanika to nadaje sie on do tarcia chrzanu albo do innych tego typu prac wymagających małego wysiłku umysłowego, skoro już Ci wymienił uszczelniacze na vanosie, to albo wróć sie do niego albo znajdz innego kumatego mechanika bo problem tkwi w pierścieniach na vanosie i są dwie opcje, pierwsza z nich ta droższa czyli zakup nowych pierścieni na alledrogo albo na tej stronce bezpośrednio od producenta nie pamiętam dokładnie adresu albo jest tez druga opcja za która pewnie nie jeden by mnie tu zlinczował na tym forum czyli zeszlifowanie(przetoczenie) pierścienia i trzeba zrobić to dokładnie a nie nogami. Ja wybrałem tą drugą opcje i sam sobie to zrobiłem ale jak sie nie czujesz na siłach to naprawde odradzam a jeśli chodzi o Twojego mechanika to dwa razy bym sie zastanowił czy mu oddać drugi raz samochód, zrobisz jak uważasz :8)

Opublikowano

dzięki za odpowiedz. On wymienił mi właśnie te pierścienie (napisałem wymienił uszczelki w vanosie) ale właśnie obawiam się ze nie usunął luzu na tłoczkach.

Tylko zastanawia mnie jeszcze jedno. czytam na forach o ty vanosie i nikt nie pisał ze jest głośny na zimnym silniku a na ciepłym już nie stuka.

Opublikowano
no za nim je założył mógł sprawdzić czy mają luz ale pewnie tego nie zrobił a skoro już pierścienie były wyjechane to uszczelniacze pewnie nie są w lepszym stanie, jak na moje oko to zmień mechanika bo zkasował Cie na 5,5 kazimierza wielkeigo a tak naprawde nic Ci nie naprawił w samochodzie
Opublikowano

hah. najlepsze jest to za na forach piszą ze to najlepszy mechanik w warszawie... każdy go poleca. echh. muszę się do niech jeszcze raz z tym przejść.

Proszę o odpowiedz czemu na ciepłym silniku stukot znika ?

Opublikowano
no składają sie na to takie czynniki jak gęstość oleju któa sie zmienia wraz z wzrostem temp oraz to że jak zapalisz to za nim wzrośnie ciśnienie na vanosie i tłoczki będą mocniej dopychane to przez to "zmniesza" sie ten luz. Wydaje mi sie że na tak duże miasto jak wawa powinieneś znaleść lepszego mechanika.
Opublikowano
najpierw muszę odzyskać pieniądze. bez sensu znowu wykładać tyle kasy. A ten dźwięk jest naprawdę wkurzając
Opublikowano

Ponawiam pytanie

kiedy słuchać stukający vanos ?

na zimnym silniku, czy na ciepłym, czy to nie ma znaczenia ??