Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mój problem polega na tym iż podczas przyśpieszania od ok. 90 km kola dostają drgawek tak jak bym jechał po jakimś bruku lecz nie za kazdym razem.

Np jak uda mi się rozpędzić ponad te 90 bez efektu drgawek i wcisnę hamulec wtedy kierownica dostaje dużych drgań . To też dzieje się powyżej 90 km.

Odwiedziłem wielu mechaników każdy zakładał że to niedoważenie kół (sa to alufelgi 15 oryginalne) lub tarcze

. Wyważyłem koła , zmieniłem tarcze + klocki , drążki oraz gumy stabilizatora , tuleje wahacza i dalej występują wymienione objawy . Do czasu gdy w niedzielę przebiłem oponę flekiem od buta :P i byłem zmuszony przednie alusy zmienić na zimowe blaszaki i jeżdżę już na nich 2 dni i jest cicho nic nie drży żadnych drgań .

Co może być przyczyna tych nie pożądanych efektów na alufelgach ?

_____

Już Cię upominałem o tytuł. Otrzymujesz ostrzeżenie. Tytuł oczywiście poprawiłem. mattiss

Opublikowano

miałem kiedyś podobnie w poldku

po wielu zabiegach winna okazała się rozbita opona,po wymianie opon na przodzie,wszystko się uspokoiło

Opublikowano
musisz mieć pierścienie centrujące pewnie te alu były od wyższego modelu np. e46. To są takie plastikowe ringi, miałem ten sam problem i pomogło w 100%.dostepne sa na allegro bardzo niskiej cenie a duzo daja naprawde.

Moje Coupe------------------> http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=160279

Potrzebujesz nowych części ? Dobrych znanych marek ?lub tańszych zamienników? pisz na pw.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wina moze leżec po stronie pierścieni centrujących od felg. Te tanie z allegro są tez o kant d... Dobre pierścienie kosztują ponad 50 złotych. A najlepiej jest mieć felgi z taki otworem jak nalezy. Wina może też leżeć w starych oponach. Ale skoro wspomniałeś że raz jest a raz nie to obstawiam, jak koledzy wyżej pierścienie centujące od alusów.
Opublikowano

Koła zostały zmienione w całości bez demontażu opon . Też się właśnie zastanawiam czy to nie te pierścienie.

Ale dzięki za rady zamówię je i odezwę się czy pomogło

Pozdro :P