Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czy wskazówka temperatury powinna stać zawsze w pionie czy w upale może się trochę odchylać na prawo? Pytam bo dziś pierwszy raz zauważyłem że wskazówka ruszyła się do mniej więcej połowy drogi od pionu do następnej kreski. Działo się to przy szybkiej jeździe na autostradzie. Normalne czy coś niedomaga?

Pozdrawiam

Alek

Opublikowano
może to być termostat, zabita syfem chłodnica albo visco... najłatwiej sprawdzić chyba visco.
Opublikowano
Czyli wskazówka generalnie nie powinna się odchylać od pionu w ciepłą stronę? Termostat nowy...

Pozdrawiam

Alek

Opublikowano
Czyli wskazówka generalnie nie powinna się odchylać od pionu w ciepłą stronę? Termostat nowy...

nie powinna. nigdy mi się to nie zdarzyło jeszcze w żadnym E46. jak się kręci wentylator po wyłączeniu gorącego silnika? da się kręcić nim jednym palcem czy ma opór?

Opublikowano
Sprawdze wieczorem

Pozdrawiam

Alek

Opublikowano
Może się to zdarzyć przy lekko zapowietrzonym ukladzie....piszesz, że teromstat nowy więc jakaś robota była.
Opublikowano

Pociło się spod uszczelki wiec warsztat mi wymienił. Ale to było ze 3 miesiące temu. Natomiast dzisiaj pierwszy raz zobaczyłem ze wskazówka drgnęła. Z drugiej strony pierwszy raz rano było tak gorąco, termometr pokazywał do 27 st a to było o 9.30. Wskazówka temperatury wychylała się przy ok 200 kmh. Kiedy zwalniałem poniżej powiedzmy 180 wracała do pionu. W mieście ani przy wolnej jeździe nie ma takich jaj.

Dwa pytania:

1. Czy 330d ma chłodnicę oleju?

2. Czy używaliście może jakiejś chemii do oczyszczania układu chłodzenia?

Pozdrawiam

Alek

Opublikowano
Pociło się spod uszczelki wiec warsztat mi wymienił. Ale to było ze 3 miesiące temu. Natomiast dzisiaj pierwszy raz zobaczyłem ze wskazówka drgnęła. Z drugiej strony pierwszy raz rano było tak gorąco, termometr pokazywał do 27 st a to było o 9.30. Wskazówka temperatury wychylała się przy ok 200 kmh. Kiedy zwalniałem poniżej powiedzmy 180 wracała do pionu. W mieście ani przy wolnej jeździe nie ma takich jaj.

Dwa pytania:

1. Czy 330d ma chłodnicę oleju?

2. Czy używaliście może jakiejś chemii do oczyszczania układu chłodzenia?

Zacznij od umycia pod ciśnieniem chłodnicy, oczywiście z zewnątrz.

Możesz też sprawdzic testem jaką naprawdę osiągasz temperaturę. Oczywiście winy za przegrzewanie się przy 200 km/h nie ponosi visco ani wentylator bo one sie nie wlączają przy takich prędkościach.

Opublikowano
Dzięki Jakub :cool2: Tak właśnie myślałem, że wentylator ma niewiele do gadania przy 200 kmh. Z drugiej strony obadałem go wczoraj wieczorem i przy silniku zagrzanym ale tylko delikatną jazdą miejską mogę go zakręcić ręką. Nie zupełnie bez oporu ale tez bez jakiegoś wysiłku. Tak ma być, czy nie powinno?

Pozdrawiam

Alek

Opublikowano

Wg mnie chłodnica wody już nie wyrabia.

Sprawdź w jakim jest stanie (zewnętrznie). Identycznie miałem w innym samochodzie, wymiana na nową i święty spokój.

U mnie wskazówka nie drgnie nawet w upały.

Opublikowano

Oblookałem chłodnicę, nie jest jakoś mocno zasyfiona.

Natomiast mam trochę za mało płynu, ta kulka na pływaczku jest parę centymetrów poniżej krawędzi otworu. Pytanie: czego dolać? Wody dest. czy jakiegoś koncentratu?

Druga sprawa: czy E46 ma jakąś kontrolkę za niskiego poziomu płynu chłodz.? W E90 jest...

Pozdrawiam

Alek

Opublikowano

Dolej jakiegoś płynu/koncentratu.

W E46 jest czujnik poziomu cieczy. Jeśli spadnie zbyt nisko powinna zaświecić się zółta kontrolka (pod kontrolką od płynu do sprysków).

U mnie zaświeciła się dopiero jak pływak opadł prawie na samo dno zbiornika.

Opublikowano

ok, dziękuje wszystkim :cool2:

Doleję płynu i zobaczymy co się będzie działo w drodze powrotnej.

Pozdrawiam

Alek