Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam serdecznie. mam następujący problem z elektrycznie podnoszonymi szybami przednimi. Podczas zakupu auta sprzedający uprzedził mnie że szyby ciężko się podnoszą ale zganiłem to na dwudziestostopniowy mróz itp. Kiedy nadeszły wiosenne roztopy rozebrałem mechanizmy - nasmarowałem wszystko jak należy co oczywiście wogóle nie rozwiązało problemu :mad2:. Mój człowiek od myślenia popatrzył, pooglądał i psiknął smaru wazelinowego w ramkę drzwi w ten "meszek" po stronie zamka i szyby zasuwają aż miło tyle że jakieś tydzień dwa potem wszystko wraca z powrotem :mad2: WTF? Jest jakiś sposób na to czy "ten typ tak ma"? Pozdrawiam.
Opublikowano
u mnie czegoś takiego nie ma, szyby śmigają normalnie. Może spray sylikonowy pomoże, a może być tak, że te uszczelki już się zużyły i ciężko im się poruszyć
Opublikowano
Albo jest uszkodzony jeden z plastikowych uchwytów szyby. Podczas podnoszenia szyba o kilka mm przechyla się na jedną ze stron i blokuje się w szynach i podsuwa się bardzo powoli. Jak to sprawdzić? Trzeba spróbować jej pomóc podnosić się, jeśli okaże się, że niewielkie podciągnięcie szyby do góry przyspieszy jej ruch to diagnoza zostaje potwierdzona. Można wtedy wymienić cały mechanizm lub próbować go reanimować. Miałem podobnie tylko, że dodatkowo po czasie zaczęło coś trzaskać podczas unoszenia szyby, reanimacja tego plastikowego uchwytu się udała i do teraz (ponad rok) wszystko OK.
Opublikowano

Sam ten uchwyt nie jest dostępny w ASO, jedynie cały mechanizm, więc i na liście go nie będzie. Na obrazku poniżej zaznaczyłem te uchwyty:

http://img560.imageshack.us/img560/4852/92810766.png

Do każdego z tych uchwytów przymocowana jest linka, uszkodzenie uchwytu polega na tym, że linka odczepia się od uchwytu/ wyskakuje z gniazda w uchwycie. Naprawa to nic innego jak ponowne osadzenie tego zgrubienia na lince w gnieździe na uchwycie i zabezpieczenie przed ponownym wyskoczeniem za pomocą opaski do przewodów elektrycznych lub przyczepienie kawałkiem drutu do tego plastiku. U mnie i u innych pomogło, a objawy były takie jak pisałem wcześniej, czyli bardzo powoli przesuwająca się szyba w kierunku ku górze, a po jakimś czasie doszły nawet zgrzyty. Wszystko ustępowało jak się szybie delikatnie pomogło, ustawiając ją idealnie poziomo. Wiadomo jak odczepiony jest jeden z uchwytów szyba się przechyli i zacznie klinować, po dłuższym czasie może dojść nawet do zerwania drugiego z uchwytów i szyba wyląduje w drzwiach.