Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Słuchajcie ostatnio stała się tragedia przestała działać klima w mojej jedyneczce, stało się to nagle, a pogoda taka jak widzicie, wiec był to priorytet zeby ja naprawic, przy okazji zachwile mialem przegląd po 110000.

Umówiłem się od razu na obie rzeczy.

Chwile po tym jak wstawilem samochod do warsztatu dostalem tel. ze padła sprężarka - wiec pytam o koszty:

Pan mnie poinformowal ze nowa około 3500zł, a używana mają za 1200zł od kolegi co handluje częściami...

Jakby to powiedziec zmrozilo mnie i uruchomilem allegro... okazalo sie ze tam ceny sa od 400zl do 700zl, wiec mowie ze kupie i przywioze sam.

Teraz zastanawiam sie po poczytaniu forum(nie mialem wtedy czasu, jak chcialem szybko odebrac samochod, po spreżarkę jechalem ok 150km) zastanawiam sie czy była potrzebna wymiana - uszkodzone było sprzęgiełko,

(obracało sie kolo a ta w środku śrubka nie, wygladalo na takie wyrobione)... czy sam zestaw naprawczy by nie wystarczył,

przy wymianie sprężarki to od nowa napełnianie(koszty) itd.

Teraz pytanie do Was jak to się wyrobiło to zastanawiam się czy problem nie leży gdzieś w układzie i czy ta nowa się nie wyrobi zaraz... Od czego, to się "wyrabia" gdy zamało jest czynnika? czy możliwe że jest jakas nieszczelność, rośnie opór bo nie ma czynnika i niszczy się kompresor? W serwisie powiedzieli ze jest to wada tych sprężarek - żę chodzą cały czas nawet jak klima nie dziala - nie mają jakiegoś elektromagnesu, tylko w wersji z silnikami diesla przed lift 118d i 120d.

Pytam bo mam wrażenie że teraz po tej wymianie leci wiecej wody pod samochod, jak stoi w garażu, mam duża kałuże, wygląda na taka ze to nie tylko woda, takie sliskie. Może ten czynnik gdzieś ucieka i wyrobie zaraz druga spreżarke.

Stracilem zaufanie do tego serwisu. Klima działa.

Powiedzcie mi czy mi sie wydaje czy to jakoś drogo wyszło za przegląd i wymiane sprężarki+napełnienie.

przeglad techniczny 450 zł

olej castrol 330 zł

filt oleju 70 zł

filtr powietrza 180 zl

filtr klimatyzacji 170 zł

wymiana sprężarki klim 200 zł

napełnienie kpl. 250 zł

razem 1650 zł

+ sprężarka 500zł (sam kupiłem) u nich cena 1200 zł (bardzo atrakcyjna miała być)

Powiedzcie bo mi się może wydaje ale jak nie na ASO - to jakoś drogo wyszło,

chodzi mi o przegląd 120d - 1250zl?

czuje że mnie naciągneli czy tyle to kosztuje a sie czepiam?

ale sie rozpisalem...

Opublikowano

przeglad techniczny 450 zł - nie wiem dokładnie co w ramach tego było robione więc się nie wypowiem.

olej castrol 330 zł - załóżmy, że 6 litrów oleju, wychodzi za litr ponad 50zł - powiedzmy, że w normie, można kupić za 35-40zł litr castrola LL4.

filt oleju 70 zł - tutaj wydaje mi się, że koło 50zł wystarczyłoby. Mana albo Filtron nawet za 40zł.

filtr powietrza 180 zl - sam filtr 100-120zł. Roboty przy wymianie trochę jest więc 180zł wydaje się ok. Sam chyba tyle płaciłem.

filtr klimatyzacji 170 zł - chodzi Ci o mikrofiltr ? tzw. filtr kabinowy? za 120zł można kupić nawet chyba oryginał w aso z węglem aktywnym. Wymiana to moment i jest bardzo prosta.

wymiana sprężarki klim 200 zł - nie wiem.

napełnienie kpl. 250 zł - ja ostatnio za 150zł zrobiłem cały serwis klimy. Tzn. ściągnięcie gazu, czyszczenie układu, smarowanie, uzupełnienie +odgrzybianie ultradźwiękami.

Sam oceń czy sporo :) wydaje mi się, że nie ma tragedii.

.