Skocz do zawartości

[E39] Zapychajace się filterki w zaworkach EGR i Turbo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam sposób na zapychające się filierki w elektrozaworkach od turbiny oraz od EGR.

Sposób podpatrzony z innego auta :)

Należy wywali filierki z obudowa (są wciskane), na końcówki nakładamy przewód gumowy. Oba przewody z zaworków (EGR + turbina) łączymy w trójnik. Teraz robimy otwór (trochę mniejszy od średnicy wężyka) w rurze wylotowej za przepływomierzem. W otwór ten wciskamy wężyk wychodzący z trójnika. Dla pewności możemy trochę silikonu dać z zewnątrz.

W ten sposób powietrze zasysane przez zaworki jest brane zza filtra powietrza, który jest o wiele lepszy od tego w zaworkach.

Jak zrobię zdjęcia to dodam. Trójnik możemy kupić np. w zoologicznym (stosowane w akwarium). Ja jeszcze zmieniłem lokalizacje zaworków. Są w miejscach z łatwym dostępem.

Zdjęcia:

https://picasaweb.google.com/polowiec/Desktop?authkey=Gv1sRgCMbklOG81Yy2vQE#5618147341899456962

https://picasaweb.google.com/polowiec/Desktop?authkey=Gv1sRgCMbklOG81Yy2vQE#5618147323828952130

pozdrawiam

Tomek

Edytowane przez polowiec

Opublikowano
Teraz robimy otwór (trochę mniejszy od średnicy wężyka) w rurze wylotowej za przepływomierzem.

Pomysł bardzo ciekawy, ale czy miejsce do podpinania jest dobre? Przecież zadaniem elektrozaworków jest wyrównywanie ciśnienia w układzie przed EGR lub turbo z ciśnieniem atmosferycznym, a przed turbo za przepływką panuje podciśnienie. Więc jeśli w momencie wkręcenia turbo na wysokie obroty w opisanym miejscu będzie wysokie podciśnienie, a elektrozaworek zażyczy sobie opuścić sztangę od turbo, to będzie to nie wykonalne. To samo z EGR na wysokich obrotach silnika EGR jest zamknięty, więc elektrozaworek ustawiony jest na wyrównywanie ciśnienia z atmosferycznym, a jeśli podłączymy go w ten sposób do dolotu przed turbo to EGR przy odpowiednim podciśnieniu zostanie otwarty. Poprawcie mnie jeśli się mylę. Pomysł ogólnie jest bardzo dobry, ale lepiej chyba zastosować osobny filterek umieszczony w "czystym" miejscu i wyrównujący ciśnienie z ciśnieniem atmosferycznym. Pozwolę sobie nawet pomarzyć, jeśli w tym układzie z osobnym filterkiem wymusić niewielkie ciśnienie np 0,3bar-a to reakcja EGR i turbo byłaby szybsza(przyspieszone wyrównywanie ciśnień).

Opublikowano
  • Autor

Witam

Takie rozwiązanie jest np. w VW :) Miałem kiedyś Passata 1.9TDI i tak tam było zamontowane fabrycznie.

Powietrze jest brane zaraz za filtrem powietrza (przy przepływomierzu).

Proces jest odwracalny, wystarczy zatkać dziurkę. Auto jeździ tak samo, zaleta jest to, ze nie będą się brudzić (filtr się częściej wymienia i jest dużo lepszej konstrukcji).

pozdrawiam

Tomek

Opublikowano
W takim razie u nas w autach wystarczy tylko zbadać czy w każdych warunkach nie panuje w tym miejscu tak wysokie podciśnienie, aby zakłócić działanie EGR czy turbo. Bo co prawda to prawda problem zatykających się filterków to zmora naszych silników, ale znowu komplikacja przewodów podciśnieniowych VW też ma swoje minusy, bo zawsze więcej ewentualnych miejsc dla usterek, szczególnie do zasysania lewego powietrza za przepływomierzem.