Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od jakieoś czasu włącza mi sie wentylator klimy bez klimy tzn dochładza silnik gdy jest on w temp nominalnej tzn wskazówka stoi w pionie , poza tym w trasie wskazówka potrafi w jednej chwili skoczyć w prawo i szybko wrócic do pionu , w związku z tym wymieniłem Visco , pompa wody chodzi , układ odpowietrzony , doszedłem do wniosku że może to byc wina czujnika wg mnie czujnika podwójnego który na ryzsunku poniżej ozn jest nr 14. czy ktos może wie czy odpowiada on za włączanie went klimy.

http://imageshack.us/photo/my-images/828/240t.png/

Opublikowano
[E36] 2,5TDS klimatronik nie załącza klimy

PostNapisane: 5 maja 2010, 11:30

Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E36 325 2,5TDS 97r

Kod silnika: M51

Byłem na oryg komp DIS

- niedziałający czujnik temperatury silnika (ten co idzie do kompa)

- stacja diag. DIS nie potrafiła odczytać czy klimatronik ma włączone nawiewy (góra, środek, dół) nie reagowała na zmianę i włączenia ustawień klimatronika

szefo obsługujący DIS twierdził abym zaczął od czujnika temp. (może wpływa na klime , może nie) , później podmienić panel klimatronika - z tym się trochę nie zgadzam pomimo, że DIS nie potrafił stwierdzić czy funkcje klimatronika są włączone to ja nie niego złego słowa nie mogę powiedzieć, wszystkie jego funkcje działają oprócz "śnieżynki".

Co do czujnika

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=15

6 - to czujnik od temp. klimy

10 - double temperature switch - podwójny czujnik temp.

teraz pytanie który idzie do kompa i który mi siadł? :) może dla świętego spokoju wymienię oby dwa. Rozumiem, że one są pod temp. cieczy i będę musiał trochę zlać płynu chłodzącego czy mierzą temp. oleju?

Jakieś pomysły koledzy?

Może kolego coś pomoże ci to co kiedyś czytałem o klimie.

Poczytaj też ten pościk viewtopic.php?f=48&t=152480#p1089169

POzdr

Opublikowano
dzieki ale u mnie odwrotna sytuacja wentylator włacza sie tez kiedy nie powinien tzn za wczesnie wspomaga wisco
Opublikowano
Ja właśnie kolego obstawiam z tego co wczesniej szperałem że ten podwójniak daje zły sygnał i went. klimy wspomaga.Ta twoja pierdólka nr 14 za to będzie odpowiedzialny.Są jeszcze 2 czujniki,jeden na zegar w liczniku i drugi chyba idzie do ECU.POzdr