Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Niedawno kupiłem sobie 3 litrowego diesla sedana 2002 rok.

Koledzy mam taki problem otóż wczoraj pojechałem na geometrię kół. I okazało się że lewe przednie koło nie można ustawić kąta pochylenia bo brakuje regulacji koło jest odchylone na zewnątrz o półtora milimetra i ściąga Mnie na prawo przy małych prędkościach i nie wiem co mam robić przeszłości nie znam autka ponieważ to świeży nabytek.

co mam wymienić i jak mam to sprawdzić pomocy może ktoś się spodkał z taki przypadkiem z góry bardzo ślicznie dziękuje za podpowiedzi...

pozdrawiam

jak sprawdzić czy mc.person jest krzywy czy zwrotnica a może amortyzator ? jak to zdiagnozować

Opublikowano

Witam,

Opcja najtańsza - ustawić prawe koło żeby miało ten sam kąt co lewe.

Inna opcja też z tańszych - usunąć zabezpieczenie na górnym mocowaniu i ustawić na prawidłowy kąt.raczej nikt na forum nie pochwala :? takiego rozwiązania.

Opcja droższa - szukać co w układzie zawieszenia jest nie tak jak powinno tzn. wahacz, kolumna, mocowanie dolne bądź górne.

Najprościej na kanał i mierzyć odległości pomiędzy poszczególnymi stałymi pkt. karoserii najlepiej "po przekątnej" oczywiście na dole jak i na górze.

Jak ustalisz co jest nie tak wystarczy usunąć usterkę. Może być tak że ława jest przesunięta o 0,75mm i przez to nie można ustawić reszty.

P.S. tylne zawieszenie jest wielowahaczowe tzn. jest spory problem z prawidłowym zdiagnozowaniem luzów na szarpakach - właśnie jeden czy dwa elementy luźne są praktycznie nie do zdiagnozowania. Najczęściej pada tulejka od wahacza podłużnego ta którą mocuje się pod progiem. Możesz podnieść samochód i kopnąć w koło jak zadzwoni to znaczy najprawdopodobniej że to jest to. Może też być to przyczyną ściągania przy mniejszych prędkościach, wtedy na mocowanie działa o wiele większy moment niż przy wyższych prędkościach.

No jeszcze jedna sprawa - "zbieżność kół"

Opublikowano

Wydaje Mi się że ława chyba nie dostała ponieważ chociaż kto tam go wie.

Myślisz że przyczyna ściągania nie jest spowodowana złym kontem jednego koła ??

szukałem czegoś na ten temat to najprawdopodobniej zwrotnica, mc.person czy amor dostał a może i wachacz.

a gdzie jest te zabezpieczenie bo róznica jest 3 stopnie na przeliczenie to ok półtora centymetra nie wiem co mam robiec chciłbym to zrobić jak powinno być ale nawet jak bym chciał ustawić taki sam kont pochylenia w prawym to itak nie starczy regulacji bo tam mało na kielichach. :mad2:

Opublikowano

niestety nic nie zrobisz TYLKO usunięcie zabezpieczenia i podkręcenie ponad stan

częsty objaw jazdy na szerokich alufelgach i twardych spręzynach bez rozpórki na kielichach amortyzatorów

obawiam sie ze pierwsze co to kup dobrą rozpórkę potem zmien felgi z przodu auta bo defekt tego wychylenia bedzie z czasem sie powiekszał

co do ściągania auta hmmm kąt pochylenia koła nie ma wpływu na jazdę podczas jazdy na wprost! tu głownie chodzi o to żeby przy skrętach koło nie jechało na samej krawędzi a wychylało sie umożliwiając toczenie na całej powierzchni opony

Opublikowano

usunięcie zabezpieczenie którego tego na kielichu ??

myślisz że to wystarczy ??

Arton pisał że 3 stopnie (1,5 cm.) odchylenia nie skoryguję tym :mad2:

czy zaryzykować??

Opublikowano

Najpierw poszukaj dobrej rozpórki

tyle że jak jest takie wychylenie idealną rozpurke do BMW może być ciężko wcisnąć na otwory :(

jak sie uda ona juz bedzie troche korygować to ustawienie co dalej zobaczymy, bo to niby nie duzo ale jak nie ma regulacji juz to niestety kosmos do przestawienia

ROZPÓRKA to pierwsza twoja inwestycja szukaj max sztywnej nie sztuki byle była to nie jest drogie, a naprawde daje dużo i fajnie sie niklowane pod maską prezentuje

potem sie pomysli co z tym kątem zrobic bez zbędnych nakładów finansowych

Opublikowano
ZBIO7538 możesz dodać foto jak to u ciebie wygląda czy wizualnie widzisz, że z kołem jest coś nie tak? znalazłeś już dobrą rozpórkę?

BAYERISCHE MOTOREN WERKE

"To ucieleśnienie sportowego charakteru,dynamiki,zaawansowanej technologii i ponadczasowej funkcjonalnej elegancji,oznaczonym Biało-Niebieskim emblematem symbolizującym obracające się śmigło.Samochód tej marki posiadamy dla radości z jazdy."

Oliver Hessmann

Opublikowano

tak wczoraj wyjełem amortyzator i definitywnie skrzywiony przy samym mocowaniu w zwrotnicy zamowiłem inny jak przyjdzie i wymienie dam znać a odchylenie widać gołym okiem na rozpurke też sie czaje pan nakrętka mowił że zrobi Mi na wymiar stalową podobno sa trfaslsze od aluminiowych pozdrawiam..

bo na postoju klima nie chłodzi tylko jak jadę definitywnie wina wiatraka moim zdaniem ?? nie uważacie >??

Opublikowano
Z tą klimą to może być taka sytuacja jak opisujesz u mnie na postoju chłodzi ale wiatrak się załącza !!! możesz pokazać jakieś foto skrzywionego amorka cholerka nie wiem kiedy mi się to stało ale zauważyłem że koło jakoś dziwnie stoi a nie przypominam sobie spotkania z krawężnikiem czy dziurą :shock:

BAYERISCHE MOTOREN WERKE

"To ucieleśnienie sportowego charakteru,dynamiki,zaawansowanej technologii i ponadczasowej funkcjonalnej elegancji,oznaczonym Biało-Niebieskim emblematem symbolizującym obracające się śmigło.Samochód tej marki posiadamy dla radości z jazdy."

Oliver Hessmann

Opublikowano

no u Mnie klima działa tylko wtedy jak jadę na postoju nie chodzi wiatrak i nie chłodzi gazu w chłodniczce dlatego nic nie daje. . .

a foto mogę zrobić ci jak go wyjmę muszę czekać na przysyłkę jak masz poziomice to sprawdź ale czujesz że ci sie cieżej kręci w jakąś stronę ??

ja jak to zrobie zakładam rozporkę mam nadzieję że będzie dobrze

Opublikowano
bez poziomicy zauważyłem że koło górą delikatnie wystaje dołem się chowa... czeka mnie także wymontowanie wszystkiego i dokładne sprawdzenie u mnie w lewą i prawą kręci się tak samo bez większych problemów wydaje mi się zo to może być zwrotnica bądź właśnie amortyzator

BAYERISCHE MOTOREN WERKE

Oliver Hessmann

Opublikowano

Ja jutro będe działał ze swoim wiec jutro wieczorem napiszę. łatwo to wymontować 3 śróbki z góry i jedna na dole ta przy zwrotnicy ....

watpie że to zwrotnica u Ciebie ponieważ ona jest żeliwna chyba . . . obejrzyj sobie amorek

Opublikowano
nie zapomnij o foto także rozpórki od pana nakrętki

BAYERISCHE MOTOREN WERKE

Oliver Hessmann

Opublikowano

witam rozporki nie mam dzisiaj byłem na geometri i już jest dużo lepiej po wymianie amorka zostało MI różnicy miedzy górą a dołem koła 4 minimetry :D

ale chyba już dam sobie spokuj za rok wymienie sobie 2 amory na nowe i wtedy załorze rozpórke ;)

zdjęcia nie zrobiłem ale mogę ci zrobić i na maila wysłać tego krzywego minimalna jest widoczna okiem . . .

Opublikowano
heh co za zbieg okoliczności dzisiaj miałem chwile i wywaliłem wszystko i już wszystko jasne amor skrzywiony widoczne dopiero po wymontowaniu z auta? :mad2:

BAYERISCHE MOTOREN WERKE

Oliver Hessmann

Opublikowano
tak ja też tak miałem wczoraj byłem na geometrii i mam już dużo lepiej różnica między góra a dolem kola wychylenie wynosi 4 minimetry dlatego nic nie robie z tym jak zamowie nowki amorki to załorze rozpórkę podreguluje i będzie pięknie ;) pozdrawiam..