Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Sprawa wygląda tak jakies 3 miesiące temu podczas jazdy pękł mi pasek klimy. Chciałem założyć wczoraj nowy ale zobaczyłem że koło pasowe lata w rózne strony, założyłem nowy pasek i po 20 km zjadło mi go prawie połowę. Czy ma ktoś pomysł jak odkręcić koło pasowe spręzarki klimatyzacji w tds żeby dobrać sie do łożyska. Co zablokować żeby łożysko nie kręciło się?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
prawdopodobnie w centralnym miejscu masz torx , dośc mały, chyba 30, i jest to jedyne miejsce do odkręcenia, dalej ściągniesz bieżnie a pod spodem jest system sprzęgła mocowany na osi pierścieniem osadczym - jutro obejrzę dokładniej jak to wygląda, napiszę jak jest na pewno :)
Opublikowano

Aby odkrecic srube musisz zablokowac sprzeglo by sie nie obracalo.Jak to zrobisz zalezy od Ciebie.Ja urzylem srubokreta.

Nastepnie zcignij tarcze-jest na wielowpuscie.

Nastepnie trzeba zdiac pierscien mocujacy i...tyle.Zsun kolo pasowe z osi kompresora.Bedziesz musial sobie czyms pomoc bo rekami go nie sciagniesz.

Montaz wiadomo-odwrotnosc rozkladania.

Rada-uwazaj bys nie pogubil podkladek ustalajacych odleglosc miedzy tarcza a kolem pasowym.Zalozone sa na os kompresora i czasem potrafia zsunac sie z tarcza.

Death is easy-You don't have to do anything.Life is that You have to face.

bylo e39 m52b20,e39 m52b25TU,e39 m52b25,e36 m43b18,e39 m52b20TU,e39 m52b28TU,e46 m43b19TU

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
no, czyli tak to wygląda, oglądałem sam i faktycznie tarcza kręci się bardzo łatwo, zablokowac wciskając śrubokręt pomiędzy nią a koło i rozpierac? na pewno też pomoże próba odkręcania impaktowo, poprzez uderzenie , podejście pneumatem byłoby idealne ale miejsca niewiele..