Skocz do zawartości

E39 525D - olej do automatycznej skrzyni - DEXRON VI ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Byłem wczoraj w jedym z serwiósw BMW - tak informacyjnie aby zapytać jaki olej przewidują na dzień dzisiejszy do wymiany w mojej staszej E39 - ASB GM - A5S390

No i dostałem odpowiedź iż pod nr BMW który także mam na naklejce - to jest 83220002121 - zamiana na 832200026922 - zamiana na aktualny 83220403248 - wlewają DEXRON VI

Nie dowiedziałem się jakiego producenta ( nie chciał zdrzdzic "bardzo miły Pan" - ale myślę że to będzie Petro Canada

Jak wszyscy na wszystkich forach - wszem i wobec ogłaszają iż do GM A5S390 - idzie tylko i wyłącznie TEXAMATIC 7045E -

Moje pytanie do osób związanych z BMW Serwis i nie tylko - może dobrym wyjściem jest wymiana na nowszy - lepszy do nowszych ASB GM - DEXRON VI - który w opisie producenta - faktycznie zamienia wszystkie inne starsze dexrony - a 7045E - jest klasy Dexon IIIG

Co o tym sądzicie?

Opublikowano
Witaj ,moja sugestia i myśl jest taka żeby lepiej zostać przy preferowanym oleju,mówie tak ponieważ ASB to delikatny temat bavarek i trudno wyczuć jak starszej generacjii skrzynia zareaguje na nowszy olej.Rozumiem że producent ten sam,ale skoro jest on już VI częsc to czymś musi się różnić i teraz trzeba to wiedzieć jak przyjmie go GM.Wątpie żeby ktoś był po tym zabiegu na forum,ale może akurat trafisz na kogoś odważnego i podzieli się spostrzeżeniami.Ja też będe zmieniał niebawem i warto dowiedzieć się.POzdr