Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Koledzy mam problem z kierownicą. Mianowicie zacina mi się sama z siebie, tzn wkładam kluczyk w stacyjkę i nie mogę go do końca przekręcić, żeby odpalić auto- kierownica zablokowana. Jak uda mi się odpalić i kręcę kierownicą to dochodzą trzaski z okolic kolumny kierowniczej. Podejrzewam, że przyczyną jest jakaś niesprawność w zapadce, która blokuje kierownicę, bo gdy na odpalonym aucie dokręcę kluczyk do oporu i wychylę go do góry to trzaski zanikają i kierownica chodzi elegancko. Istnieje jakiś sposób na pozbycie się tej blokady ze stacyjki? Jeszcze jej nie wyciągałem, z powodu braku czasu, ale wolę zasięgnąć wcześniej języka. Miał ktoś taki problem i wie jak sobie z nim poradzić, bo nie chciałbym w jakimś zakręcie albo łuku skończyć na drzewie jak mi się to ustrojstwo znowu poblokuje. Dodam, że wymiana stacyjki na drugą to już ostateczność. Proszę o radę.
Opublikowano
Miałem taki problem miesiąc temu. Okazało się że ten mechanizm blokady kierownicy znajdujący się w stacyjce pękł. Objawy takie same, rozwiązanie to wymiana stacyjki, albo wyrzucenie tego mechanizmu efekt to brak blokady kierownicy. Żeby to zrobić musisz pościągać plastiki i kierownicę (odepnij akumulator) do tego będziesz potrzebował kluczy z gwiazdką. musisz odkręcić i odczepić wszystko żeby wyjąć stacyjkę. Ten mechanizm jest na wierzchu, wiec zobaczysz co się stało. Ja u siebie dla bezpieczeństwa wyjąłem cały (żeby nie zblokował w czasie jazdy). Nie jest to taka straszna robota, spokojnie dasz sobie radę.
Opublikowano
Kolego a wymieniałeś całą stacyjkę czy tylko wkładkę? No i jak się później sprawa miała z kluczykami? Bo ja dziś u siebie wywaliłem tą blokadę i jakiś czas było ok. Ale później stacyjka całkiem stanęła i nie wiem co dalej robić. :cry2:
Opublikowano
Jednak bez wymiany stacyjki się nie obędzie. Wystarczy, że kupie samą stacyjkę z kluczykiem, bez modułu immobilisera? Odpali auto po takim zabiegu,czy konieczna jest też zmiana modułu? Pomóżcie, bo nie chcę się w niepotrzebne koszty pakować.