Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie, czy ktoś regenerował sprzęgiełko kompresora ?

Oczywiście problem bubla BMW dotyczy E60 przed liftem. :duh:

Opublikowano
A w jakim to silniku jest taki kompresor? Cały czas byłem przekonany że w E60 są spręzarki o zmiennej pojemości, i nie ma tam sprzęgła.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
cdxa tu chyba mowa o klimie, a sprzęgiełko się po prostu wymienia a dokładnie całe kółko pasowe, jako że sprężarki są niejako uniwersalne , tzn ten sam model często występuje w różnych autach, daje to możliwośc kupienia dośc tanio i w szerokim wyborze owej cześci, bez skazywania się na ASO. do sprężarki denso, a taką chyba masz to koszt poniżej 200pln z wymianą
Opublikowano
No właśnie piszę o klimie i o tym że spręzarki stosowane w E60 to sprężarki o zmiennej pojemności. A takie nie maja sprzęgła, pracują cały czas, zmienia się tylko ich wydajność. Najniższa wydajnośc to okolo 2% nominalnej, więc nie daje to prawie żadnego oporu, a za to uklad ciagle jest smarowany. No chyba że kolega ma coś innego i z ciekowości pytam.
Opublikowano

Według mojej wiedzy wyniesionej z serwisu który to orzekł, załączanie kompresora odbywa się poprzez sprzęgło, które w mojej sytuacji wydaje dźwięki długotrwałego pisku. W modelu po lifcie problem ten rozwiązano, ale z kolei zmodyfikowany kompresor nie pasuje do instalacji sterowania, kupując nowy w starej wersji kupujemy go z wadą sprzęgiełka za 3700 pln :mad2:

Jeżeli możliwe jest jak sugerujesz dokupienie samego sprzęgiełka, to rozwiązywało by problem.

Wydaje mi się, że dopiero po lifcie jest to możliwe, gdzie jest ono na zewnątrz wraz z kołem pasowym.

Może się mylę, ....

Opublikowano
Ok to żeby było jasne załączanie nie odbywa się poprzez sprzęgło, sprężarka pracuje cały czas podczas pracy silnika. Kolega H_A_R_T wspomniał o kole pasowym, posiada ono tłumik wibracji z funkcją zabezpieczenia w przypadku blokady sprężarki, potocznie nazywane sprzęgłem. I stad to nieporozumienie. Można niby kupic części do tego koła/sprzęgła, ale myślę że lepiej wymienić to w całości, to będzie pewnie DENSO 7SEU. Najlepiej skontaktuj sie z firmą która regeneruje/naprawia sprężarki klimatyzacji, w ASO o klimie nie mają za bardzo pojęcia, albo wymiana kompresora albo nic