Skocz do zawartości

[E36] Montaż (uchwytu) gaśnicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie forumowiczów :)

Pewnie nie jeden z was miał łamigłówkę gdzie / jak zamontować gaśnice (Jeżeli nie posiada się oryginalnej) w taki sposób aby nie latała po całym bagażniku i nie przeszkadzała :)

Ja właśnie miałem ten problem ponieważ gdy kupowałem auto nie było w nim gaśnicy (przypomnieli mi o tym dopiero panowie przy drodze z lizakami :P)

Kupiłem gaśnice wraz z uchwytem montażowym (koszt jest bardzo niewielki w zależności od producenta, rozmiaru itp)

Tak się składało że w bagażniku pod tylną deską są porobione fabrycznie dziurki o różnych rozstawach i rozmiarach i miałem o tyle szczęścia że dwie były w idealnym położeniu pasujące do uchwytów ramki montażowej gaśnicy (więc nie musiałem nic wiercić :))

Wystarczy przykręcić uchwyt śrubkami z podkładkami niepozwalającymi się samodzielnie odkręcić, robota na 10 minut :)

Jeżeli chodzi o to jak się dostać kluczem do nakrętki - to wystarczy zdemontować głośnik z obudową, wtedy łatwo dostaniecie się tam kluczem :)

Efektem jest ładnie zamontowana gaśnica w takim miejscu że nie przeszkadza i jest łatwo dostępna :)

http://zapodaj.net/images/a1c8ec596ec4.jpg

Pozdrawiam :)

• 1 rok później...
Opublikowano
pod tylną deską czyli gdzies tam niedaleko koła zapasowego? Czy gdzie?
Opublikowano
No tak, ale zdjęcie się nie otwiera. Poza tym coś mi się wydaje, że przepis mówi o tym, że gaśnica powinna być w miejscu łatwo dostepnym a bagażnik chyba takim nie jest. Jeśli ma ktoś inne zdanie to chętnie przeczytam. A może wypowiecie się koledzy gdzie w waszym pojazdach przewozicie gaśnicę?Pzdr.
Opublikowano
W Peugeocie 406 miałem fabrycznie montowaną gaśnicę w bagażniku. Wprawdzie nie pod podłogą a na bocznej ściance ale była w bagażniku. Więc raczej można ;)