Skocz do zawartości

(PRZEPLYWOMIERZ -SPALANIE)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czolem wszystkim,nie wiem czy temat jet zalozony w dobrym dziale,ale prosze mi wybaczyc caly czas sie ucze hehhe.Tak na wstepie przezucilem sie na e30 318touring M40 +gazik(I gener.) Niech mi ktos madry powie czy przeplywomierz ma wplyw na spalanie gazu?!nie jestem w ciemie bity ale zdania sa mieszane i kazdy mowi swoje.Chodzi o to ze spalanie mojego kombiaka waha sie w granicy 10-13 nigdy mnie.W tym ze te 13 to miasto.Pierdyknelo mi i rozwalilo przeplywke tzn urwalo klape,pomimo to jedzie ale o co mi chodzi,uklad zaplonony mam w porzadku bo wszystko nowe, sam sobie wyregulowalem gaz na analizatorze a teraz spalanie mam 15L,czy jest w tym wypadku wina przeplywomierza?!
fajne autko, tylko maly silnik")
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

przepływomierz jest potrzebny dla silnika tak jak sonda inne czujniki bo gdyby ich nie potrzebował to by nie wstawiali. :norty: Ale do rzeczy.

Przy pierwszej generacji najwazniejszym parametrem dla prcy gazu jest kąt otwarcia przepustnicy, a przepustnicą steruje komputer benzynowy w oparciu o przeplywomierz sonde lambda temp. powietrza i temp silnika, płynu chłodniczego

Co do pierdykniecia to widocznie nie miałeś wszystkiego w układzie ok lub ustawione było za ubogo i palna mieszanka w dolocie strzeliła.