Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Jestem nowym użytkownikiem forum, mój pierwszy temat, pierwszy post tutaj. Witam all !!

Od 2 miesiecy jestem właścicielem 316i czyli M40, od miesiaca ją użytkuje, niepokoi mnie , iż mam przeczucie, że sporo mi spala w drodze do szkoły ok 12km moge zaobserwować ruch wskazówki o jej grubość, i płacz przy dystrybutorze ;] Jeszcze nie udało mi sie zmierzyć spalania, ale już niedługo wypale benzynke i bd wiedział. ,

Przechodzać do sedna tematu, w poszukiwaniu przyczyn napotkałem taki uszczerbek w układzie wydechowym tuż przy sondzie, gdyby to było przed sonda byłbym pewien, że ma to jakiś wpływ na spalanie, prosiłbym o wypowiedzenia sie na ten temat, czy ta nieszczelność tuż przy, ale za sonda może mieć jakikolwiek wpływ na podwyższone spalanie, przekłamanie sondy i wieksza dawke paliwa? Pękniecie i tak zlikwiduje tylko czekam, aż zwolni sie miejsce na kanale...

http://img852.imageshack.us/img852/4714/sdc13579.jpg

Edytowane przez Miszaj
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Patrząc na zdjęcie nie widzę by sonda miała nakrętke to odkręcenia. Czy ktoś ją zaspawała na stałe?? Sama nieszczelność nie bedzie miała wpływu na spalanie. Ale niesprawan sonda jak najbardziej.
Opublikowano

"Sonda wzięła swoją nazwę od litery lambda (λ), której używa się do oznaczania stosunku powietrza do paliwa w mieszance"

Zatem nieszczelność przy sądzie raczej będzie miała znaczenie, sonda bada skład spalin, jak jest nieszczelność to spaliny uciekając bokiem i zmienia się ich skład więc i odczyt jest nieprawidłowy.

Opublikowano
W układzie wydechowym zachodzą zjawiska falowe. Nieszczelność powoduje wylot spalin i napływ świeżego powietrza do wnętrza. Może to mieć wpływ na pracę sondy.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Smiem watpic by taka mała nieszczelnosc jak na zdjeciu miała znaczące znaczenie dla wysokiego spalania. Wpłym moze i ma ale raczej marginalny.
Opublikowano
a jednak kolega ze spalaniem ma problem, znasz sie tak bardzo na sondach i skladzie spalin by tak twierdzic? Po za tym nawet drobna nieszczelnosc w dolocie moze zwiekszyc spalanie i spowodowac nierowna prace silnika, moze nawet w przypadku nieszczelnego dolotu sonda odczytuje ze za duzo jest powietrza(tlenu) w spalinach i w tym problem. Chyba ze kolega nie podal wszystkich objawow jakie wystepuja w aucie
Opublikowano
Z objawów jakich nie podałem to tylko falowanie obrotow na zimnym motorze... gdyby to było przed sonda, ale z drugiej strony jest bardzo blisko no nic bedzie czas zlikwiduje sie przedmuchy i dam znać czy miało to realne powiazanie... najlepiej byłoby wpiać pod kompa i sprawdzic sonde.
Opublikowano
najlepiej byłoby wpiać pod kompa i sprawdzic sonde.

Tak by bylo najlepiej, a czy jestes pewien ze zanim nastapily objawy pekniecia nie bylo?

Opublikowano

Wszystko działo sie w takiej kolejności

Kupuje-> jeżdże miesiąc ( podwyższone spalanie) -> wstępne poszukiwanie przyczyn ( natrafiłem na zanieczyszczony filtr powietrza, ktory jutro wymieniam i to pekniecie)

Opublikowano

Heh, kolego bylo tak od razu, wiele rzeczy na spalanie wplywa(niewiele wlasciwie pod maska mozna wskazac co nie wplywa), bardzo mozliwe ze swiece juz do wymiany sie kwalifikuja co moze byc podstawowym czynnikiem, rowniez nieszczelnosc w dolocie(wszelkiego rodzaju gumowe weze ktore dochodza do kolektora dolotowego mogly sparciec, lub jakis otwor w puszce filtra, sam filtr), czujniki ktorych jest od groma, wracajac do swiec niesprawny uklad elektryczny(oprocz swiec kable zaplonowe, cewka), niesprawny uklad hamulcowy ktory blokuje koła...

jezeli nei wymieniales swiec to te bym wymienil, nie sa drogie, interwał wg sam naprawiam 20k, dodam ze jesli bedziesz szukal na allegro to czesto te same swiece sa taniej na aukcji na ktorej sprzedajacy nie podal do ktorego auta pasuja ale podal ich oznaczenie ktore mozna znalezc na stronie producenta np. NGK. Dodam ze nie bawilbym sie w tansze swiece innnych producentow, testowalem rozne i zadne nie sprawowaly sie tak dobrze jak NGK, innych kupowac nie zamierzam bo w moim i znajomych przypadku to zawsze byla pozorna oszczednosc.