Skocz do zawartości

zmiana kolek z alusow na stalowki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Chcialem sie Was poradzi mianowicie mam alusy z opona 205/55 15 ATEV i udalo mi sie dostac oryginalne stalowki do bmw 5 1/2J x 14H ET 35 samochod jest obnizony i mam pytanie czy lepiej zalozyc oryginalna opone 175/70 14 czy 185/65 nie chcial bym aby cos tarlo, obcieralo, etc.

Moze mial ktos z Was doczynienia ze srubami poniewaz slyszalem ze dlugosc nie ma tak duzego znaczenia (bez przesady) jak to czy jest stozek czy tzw beczka, zna ktos moze oryginalny rozmiar srub do stalowek

Opublikowano
Witam!

Chcialem sie Was poradzi mianowicie mam alusy z opona 205/55 15 ATEV i udalo mi sie dostac oryginalne stalowki do bmw 5 1/2J x 14H ET 35 samochod jest obnizony i mam pytanie czy lepiej zalozyc oryginalna opone 175/70 14 czy 185/65 nie chcial bym aby cos tarlo, obcieralo, etc.

Moze mial ktos z Was doczynienia ze srubami poniewaz slyszalem ze dlugosc nie ma tak duzego znaczenia (bez przesady) jak to czy jest stozek czy tzw beczka, zna ktos moze oryginalny rozmiar srub do stalowek

Skoro opony 205/55 na felgach 15" nie obcieraja to tym bardziej opony 185/65 14" nie beda obcieraly. Aby sie upewnic zerknij na dane z kalkulatora rozmiaru opon. Na obcieranie moze miec wplyw jedynie niewlasciwy ET w felgach stalowych. Co do srub to wizualnie jestes w stanie stwierdzic czy sruby ktorymi masz przykrecone alufelgi beda pasowaly do stalowych.

Opublikowano

Tak jak LukaszPL napisał, 185/65-14 zmieści się spokojnie.

Sam jeżdżę na takim rozmiarze zimą, a mam -30 mm. Idealny rozmiar na sprawną jazdę po suchym i mokrym, chociaż w ekstremalnych warunkach (dużo śniegu, gołoledź, multum plapry pośniegowej) zaczyna brakować przyczepności - skutek trochę za małego nacisku jednostkowego.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
Napiszczie prosze jakie sa oryginalne sruby (rozmiar) w bmw e-30 poniewaz mam oryginalne stalowki od poprzednika e-30 ale sruby stozkowe jakos dziwnie wystaja moze 1/4 stoska weszla w otwor czy stozek ma byc mniejszy wiekszy a moze ma byc tzw. beczka. Wczesniej te zsruby mialem w aklumach