Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich otóż mam mały problem wymieniłem uszczelkę pod głowicą w moim e39 523 na pojedyńczym vanosie , rozrząd ustawiłem zgodnie ze schematami w autodat tzn. zablokowałem wałki i wał korbowy spiąłem koła zębate i mam pytanie jak zamontować vanosa aby było dobrze ?
Opublikowano
Jak masz zablokowany wał i wałki to luzujesz koło i przekręcasz maksymalnie w prawo(zgodnie z ruchem zegara).Następnie wkładasz Vanosa i jak zcznie się zazębiać to dopychasz go i kręcisz jednocześnie kółkiem od wydechowego w lewo(przeciwnie do zegara) aż pokrywa Vanosa dojdzie do głowicy.Dokręcasz Vanosa i śruby od koła wydechowego wałka i po robocie.
Opublikowano
to to sam wiem jak go zamocować , tylko potrzebuje informacji czy nie trzeba go w jakiś sposób wyregulować gdyż często spotykam się z takim pytaniem ?
Opublikowano
nie mogę tego znaleźć w wyszukiwarce ... wszędzie piszą tylko jak go włożyć a jak wyregulować nie ma... ?
Opublikowano
No bo prawidłowe włożenie tak jak opisywałem jest równoznaczne z prawidłową regulacją.Innej opcji nie ma w tym wypadku :cool2: .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli po zmontowaniu znak na wale jest na miejscu i da cię założyć blokady na wałki to zmnaczy , że jest OK.
Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
ok no więc zamontowałem Vanosa i gdzie powinny znajdować się otwory gwintowe w otworach podłużnych na kole łańcuchowym zewnętrznym wałka wydechowego przed dokręceniem jego 4 śrub torx , na środku czy maksymalnie z lewej tak jak na trybie wewnętrznym ?
Opublikowano
wie może ktoś z forum gdzie powinny znajdować się te otwory i czy ich położenie ma jakieś znaczenie przed dokręceniem ich ?