Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam jeden problem z moja e39 530d automat. Podczas bardzo powolnej jazdy - np dojazd na skrzyzowaniu, az do zatrzymania sie,

auto jakby lekko rzuca, tak jakby kola "wjezdzaly na jakies kamienie" i auto lekko rzuca, mam wrazenie ze to tyl. Czasem do tego auto jakby kangurkuje bardzo lekko tak jakby hamulce lekko puszczaly i potem znowu lapaly. Podczas szybkiej jazdy wszystko jest ok nic nie bije i nie telepie. Ktos mial cos podobnego?

Dodam ze ostatnio zmienialem tarcze i klocki tyl i przod ATE, i mam wrazenie ze ten objaw byl tez przed wymiana. Do tego, co wiem napewno, mam krzywe felgi z tylu. Myslicie ze to moze byc przyczyna? SIlnik pracuje rowno i to raczej nie nim rzuca.

pozdrawiam!

Opublikowano
To twoje pierwsze BMW? Myślę że Twój problem polega na tym, co się domyślam, czyli na niczym. BMW w automacie, szczególnie serii 5 i x5 szarpią przy dohamowywaniu, czasami przy ruszeniu też. Trzeba się po prostu przyzwyczaić i nie zwracać uwagi : )
Opublikowano

ok... dzieki za podpowiedzi. powiem tylko, ze jezeli chodzi o asb to raczej nie ma nic z tym wspolnego. Akurat sprawdzilem

i na D oraz przy przelaczeniu na N czyli na jalowy- czyli teoretycznie juz bez napedu, jeszcze jadac i hamujac jest to samo.

Co do tego ze to bmw i tak powinno byc to nie do konca sie zgodze, jezdze juz rok a ten objaw zauwazylem okolo 3 miesiace temu.

Opublikowano
Nie wiem czy ci dobrze tłumaczę, ja mam po prostu podobnie, mój znajomy ma tak samo w x5 i z tego co wyczytaliśmy i pytaliśmy w różnych ASO, to tak powinno być. Skrzynie sprawdzane, wszystko sprawdzane, wszystko w porządku.
Opublikowano
hm, no nieiem, poprostu nie widze zbierznosci pomiedzy ukladem napedowym a tym lekkim telepaniem, no wezmy na logike, jadac na luzie, skrzynia nie moze miec wplywu na napedzanie auta? ja bym obstawiam moze krzywe felgi? skoro hamulce sa i tarcze sa nowe...co wy na to?
Opublikowano
Na luzie też masz szarpanie? W takim razie rzeczywiście sprawdź najprostsze. Myślę że czułbyś krzywe felgi jakbyś jechał starym trabantem ale sprawdzić zawsze można, przy wyważaniu kół np.
Opublikowano
No wlasnie, dobrze to okresliles, przy bardzo wolnej jezdzie tak wlasnie sie czuje, szczegolnie przy hamowaniu. Wiem ze felgi sa krzywe bo sam widzialem ale jakos nie szczegolnie sie nad tym zastanawialem bo mialem duzo rzeczy do zrobienia lacznie z wahaczami, tulejami z tylu i hamulcami. dopiero jak to wszystko zrobilem a problem pozostal wpadlem na to ze moga to byc krzywe felgi. Zobaczymy. Odezwe sie po prostowaniu felg.