Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam Jestem nowy na forum wiec z góry prószę o wyrozumiałość i ewentualna pomoc Szukałem trochę w necie i forum ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania Mianowicie jestem nowym posiadaczem bmw e46 sedan zamierzam podłączyć do niej Subwoofer aktywny który został mi jeszcze z starego autka I tu widzę problem Nie mam zamiaru zmieniać na razie fabrycznego radyjka (brak funduszy po kupnie) A jak wiemy nie posiada wyjścia cinch Myślałem o wyciągnięciu sygnału z tylnych głośników ale jak zrobić by grał sub i te głośniki ??? Może ma to już ktoś rozwiązane i pomorze nowemu koledze ;-)
Opublikowano
O dzięki wielkie A powiedzcie mi jeszcze w seryjnym radiu jest kabel odpowiedzialny za podnoszenie anteny
Opublikowano
No wiem ale nie o to mi chodzi po prostu potrzebuje miejsce do którego podłączę kabel który po włączeniu radia włączy mi suba
Opublikowano
No wiem ale nie o to mi chodzi po prostu potrzebuje miejsce do którego podłączę kabel który po włączeniu radia włączy mi suba

Ja podpiołem sie pod jakiś kabelek od anteny który jest w lewym boczku bagażnika, koło zmieniarki. O ile pamiętam to bialy kabelek.

Opublikowano

Podłączałem skrzynię również u siebie. Właśnie poprzez konwerter HI-LO. Skrzynię napędzał Blaupunkt GTA 260. I powiem tak: nie grało to prawie wcale. Auto zbyt dobrze wytłumione moim zdaniem. Wszędzie obicia, kanapa się nie składa. Zestaw grający przejąłem od kolegi z E39 - oddał z tego samego powodu. Teraz zestaw gra z powodzeniem w Hondzie Civic.

A co do sygnału REMOTE na piecu - ja zrobiłem jednak wyłącznik, żeby piec nie zawsze startował razem z radiem. To na wypadek gdyby za mocno grało a ja często podróżuję z 3-letnią córeczką ;) Wyłącznik dyskretnie zamontowany w schowku kierowcy.

Opublikowano
o dzięki o to właśnie mi chodziło dziś spróbuje zobaczyć czy jest taki u mnie ;)

Jak nie znajdziesz to zrobię fotke żeby ci pokazać.

Opublikowano

wiekszosc wzmacniaczy z wyzszej półki ma wejscie na sygnał z kabli głośnikowych( biała kwadratowa kostka z opisem HI-INPUT)) i nie trzeba zadnych wynalazków dokupować a co do wyjscia na antene czyli kabla sygnałowego w każdym radyjku czy to seryjne czy jakies firmowe kabelek jest koloru niebieskiego i nie zawsze jest oznaczony jak kabelek ANN

a zeby graly i te glosniki z tyłu i subwofer musisz je polaczyc z przednimi a sygnał na tylne glosniki puscic na wzmacniacz i na subwofer

Opublikowano
Ja również przerabiałem seryjne radio CD bmw bo nie było wyjścia na cinche. I potrzebny jest właśnie konwerter. Ten właśnie z aukcji allegro co kolega pokazał. Jednak by uzyskać dobrą moc a u mnie się sprawdziło i łupie subwoofer dość głośno trzeba poświęcić. Tak jak w moim przypadku e36 dwa tylne głośniki. Wszystko lutujesz i chowasz. Z konwertera wychodzi ci 5 kabelków. Podwójne to oczywiście od głośników, a pojedynczy to masa. Dlaczego tył bo głośniki z przodu dają radę, można zawsze wymienić na mocniejsze,a głośniki z tyłu + subwoofer to tak będzie się zlewać. Lepsza barwa będzie gdy przód gra wysokie a tył niskie.
Opublikowano
Ja podlaczylem suba bezposrednio do tylnich glosnikow...a wlaczanie zrobilem sobie w wygodnym dla siebie miejscu za pomoca takiego pstyczka :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mój pstryczek, aka mistery button :8)

http://img33.imageshack.us/img33/1928/p1020376u.jpg

Opublikowano
Siema co do tego ze "nie gra " rownież nie posiadam dzielonej kanapy, zamontowałem skrzynie JBL 350 w RMS.Gdy rozkrece radio to buda sie trzesie a w srodku kiepsko. dodam że sprzet wczesniej był w xsarze gdzie o wytlumieniu bagaznika moża bylo zapomnieć to grało rewelacyjnie.Co do BMW to wywal tylne głosniki w pólce i zrób dziure do bagaznika i zostaw sama siatke to dużo pomoże, :D musze sobie tez wykombinować włacznik na wzmacniacz gdyż rownież czasem jade i nie moge sluchac z basem chociażby ze wzgledu na psa ;p a w ogóle bez radia to lipa.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zgadza się. U mnie całkowicie przerobiony ori włącznik (żadne ori nie są zwierne, a nie będę trzymał cały czas palcem hehe) plus zmieniona dioda (bo prąd z remote nie uciągnie ori diody). To tak dla rzeźbiarzy.
Opublikowano
Jarek159, nawet na próbę zdemontowałem głośniki z półki aby sprawdzić efekt. Jak dla mnie marna poprawa. Tak czy inaczej przygody ze skrzyniami już zakończyłem. Na dobre audio trzeba troszkę kasy położyć a "bele co" pakować żeby rejestracją trzęsło to troszkę już nie w moim wieku ;) Szczęśliwie mój zestaw przyszedł do mnie za darmo i za parę stówek sobie poszedł, więc jestem nawet do przodu. Teraz tylko głośniki z tyłu zmienię na coś mniej papierowego, bo jeden złapał już jakiś feler :(
Opublikowano

Crayou napisałeś

Na dobre audio trzeba troszkę kasy położyć a "bele co" pakować żeby rejestracją trzęsło to troszkę już nie w moim wieku

Powiem tak Dobre audio robi się konkretnie pod auto ja na swój zestaw wydałem pare ładnych k zł. Co z tego jak jest tak jak piszesz klapa sie trzesie jak by miała się rozleciec.z zewnatrz może zalatuje wiejskim tuningiem.

Z tym że ja miałem swój zestaw ze starego auta i za nic nie musiałem dopłacać oprócz tego konwertera, a tak chociaż troche basu wydobywa sie wiecej niż ze standartowych "papierowych" nazwijmy to głosników :D a mi troche żal zeby sprzet leżał w domu na pólce.. Pozdro.

Opublikowano

Nie no - rozumiem cię. U mnie po włączeniu pieca coś tam było słychać ale nie był to efekt dla którego chciałbym poświęcić cenne miejsce w bagażniku. Rejestrację musiałem usztywnić żeby nie robić wsi kieleckiej :) Po miesiącu zrezygnowałem, a że udało się wsio sprzedać w dobrej cenie to z ogólnego rozrachunku jestem zadowolony. Na wymianie głośników poprzestanę. Też nie chcę przeinwestować, bo pchać nie wiadomo jakie cuda w miękką półkę to nie ma sensu...

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

dziękuje wszystkim za pomoc Sub zamontowany już jakiś czas temu ale jakoś nie było czasu podziękować ;-) Co do efektu faktycznie nie ma takiego jak w moim starym aucie na tym samym głośniku ale jednak zniwelowałem ta lukę niskich dźwięków i jak dla mnie jest super ;)

Załaczam zdjęcia z moim efektem

http://honda125.pxd.pl/zdjecie/591233/1/dsc0431-2144-x-1424-1072-x-712

http://honda125.pxd.pl/zdjecie/591232/1/dsc0428-2144-x-1424-1072-x-712

Opublikowano
Jeśli założyciel postu nie widzi potrzeby poprawy "montarzu", to proszę admina o interwencję. Nie żebym się czepiał, ale ... :oops: .