Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy ktoś z użytkowników Zetek moglby mi powiedziec jak wyglada elektrycznie składanie dachu? przejrzałem chyba calego youtuba w poszukiwaniu takiego filmiku i nic nie znalazłem. Odbywa sie to tak samo szybko jak w z4, i szyby tez sie zsuwaja automatycznie przy tym?

fajnie by bylo gdyby ktos sie pokusil o nagranie czegos takiego :)

I jeszcze pytanko gdzie znajduje sie przycisk od dachu w konsoli tego typu jak w aukcji, bo ja tam nic niewidze a w opisie jest ze dach elektryczny.

http://allegro.pl/bmw-z3-2-2i-170-km-zamiana-i1574167346.html

Pozdro

Opublikowano
A ja się podłączę do pytania - potrzebuję pilnie schemat elektryczny dachu do Z3 a konkretnie umiejscowienie wiązek bo mam jakąś przerwę w instalacji;( Dach "na krótko" się otwiera a z klawisza już nie;(
Opublikowano

Kolego to moze chociaz odpowiesz na moje pytanie skoro masz elektryczny dach to wiesz jak to dziala :roll:

niewiem czemu taki zastój na tym forum przeciez pewnie polowa z was ma elektryczne dachy...

przeciez nie pytam o nic trudnego.

Opublikowano
Szyby zsuwają się osobno. Najpierw zwalniasz dwa zaczepy w ramie nad szybą, potem unosisz lekko dach, wciskasz pedał hamulca i przycisk chowania dachu. Dach się składa. O instalacji za wiele nie powiem bo na razie u mnie wszystko działa jak należy więc nie musiałem tego rozbierać i oglądać bliżej. Silnik jest w lewym tylnym błotniku i przewody poprowadzone do dachu z lewej strony. Tak to wygląda u mnie ;-)
Kupię kierunek biały, lewy do Z3
Opublikowano

Dzieki za odpowiedz :) czyli to tzw pół automat, w e36 były tez pół automatyczne dachy, które się ręcznie odblokowuje a sam dach idzie już sam, ale sa tez wersje z pełna automatyką gdzie wszystko sie odbywa samoczynnie.

Czyli w Z3 nie ma czegoś takiego :?: dziwnie bo auto młodsze o 10lat

Opublikowano

W z3 poza odpieciem 2 zamkow trzeba jeszcze "przelamac" dach reka tuz po jego minimalnym podniesieniu - tzn jak sie uniesie troche od ramki szyby. Sklada sie juz normalnie tzn. wskakuje w miejsce przelamania sam, potem trzeba tylko zapiac te 2 zamki.

No i jak sie sklada zalecane jest lekko recznie uchylic obie szyby zeby uszczelka sie lepiej ulozyla,ale tak naprawde nie jest to konieczne (choc mysle ze warto tak robic).

I tylko tak byl skladany dach w Z3, innej opcji nie bylo (poza w 100% recznym).

Takze jak Ci zalezy z tym na lansie to szukaj innego autka ;).

Zdalnego sterowania sie do tego dorobic nie da.

Nie o 10lat mlodsze od E36 cabrio, a o jakies 3 lata.

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano

wielkie dzieki Piotres :D

nie chodzi tu o zaden lans tylko zwyczajnie nic nie znalazłem na ten temat wiec bylem ciekaw czy wygląda to tak jak w np w e36 czy z4.

z3 jest w planie tak czy siak tyle ze teraz chyba juz z mniejszym parciem na elektryczny dach.