Skocz do zawartości

328i - przepalający się bezpiecznik wycieraczek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Szanownych Kolegów

Mam ogromny problem z wycieraczkami... otóż, przedwczoraj przed małą 100 kilometrową trasą okazało się, że przestały działąć wycieraczki i spryskiwacz.

Pierwsze co to zjechałem na stację żeby sprawdzić bezpieczniki. Okazało się że bezpiecznik nr 44 odpowiadający za "Radio / Moduł sterowania nadwozia / Urządzenia do mycia przedniej szyby" jest przepalony. Zakupiłem komplet bezpieczników, wsadzam 15A taka jaka powinna być, wsiadam do auta, przekręcam stacyjkę i słyszę "pstryk" przepalającego się bezpiecznika - zaznaczam, że w tym czasie nie dotykałem wogóle przełącznika wycieraczek.

W ten spośob spaliłem kilka bezpieczników. Pali się od razu po przekręceniu stacyjki.

Radio napewno nie jest winowajcą ponieważ gra, dla sprawdzenia i świetego spokoju też je wyjąłem.. dzieje się to samo...

Nie wiem czy ma to coś wspólnego ale podświetlenie w schowku też przestało działąć mimo dobrej żaróki.

Bardzo proszę o pomoć, podpowiedzi co, gdzie i czego szukać.

Pozdrawiam,

Opublikowano

Ktos tam niedawno pisal, ze mial jakies jaja z rozlaczaniem sie czegos czy jak (nie pamietam dokladnie). Nie potrafil tego namierzyc az w koncu okazalo sie, ze mial zapchane podszybie (chyba po stronie pasazera), zbierala sie woda i robily sie cyrki. Jak znajde ten watek to wkleje linka.

Pozdrawiam,

JK

Opublikowano
  • Autor

dziękuję kolego, będę wdzięczny.

Też szukałem w podobnych tematach ale nic konkretnego nie znalazłem.

pozdrawiam,

Krzysiek

Opublikowano

To chyba to bedzie: viewtopic.php?f=68&t=133179&p=939333&hilit=woda+podszybie#p939333

Tylko objawy inne ale moze cos pomoze. Jeszcze jak przegladalem posty z "woda" to ludzie np. pod kierownica mieli zawilgocone i sie dziwne rzeczy dzialy - takze tu tez. ew. mozna by sprawdzic. Ew. nie zaszkodzi sprawdzic za schowkiem czy tam sie czasem jakas woda nie dostaje.

Aha, ostatnio ktos tez mial jaja z dziwna praca wycieraczek - pomogl reset komputera. Ale u ciebie nie dzialaja tez spryski, swiatelko wiec to chyba nie pomoze.

Pozdrawiam,

JK

Opublikowano
  • Autor

Raz jeszcze dziękuje, napewno to będzie dla mnie jakiś trop.

Faktycznie, może być jakies zwarcie spowodowane jakimś zapchanym kanałem i zbierającą się wodą, ponieważ od strony pasażera mam mokry dywanik... :(

Proszę kolegów jeszcze o jakieś podpowiedzi,

pozdrawiam