Skocz do zawartości

530d A, drgania podczas przyśpieszania i problem z klockami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Stało się, pojawiły się pierwsze problemy z Bawarką w drodze na drugi koniec Polski. Podczas jazdy na A2, po dodaniu gazu w sposób, przy którym skrzynia nie redukuje z 5 biegu na 4 pojawiają się dziwne drgania samochodu. Drgania ustępują przy ciągłym przyśpieszaniu przy prędkości ok 150km/h, przy czym są to drgania rytmiczne, coś jakbym jechał po garbatym asfalcie... Natomiast gdy skrzynia zredukuje do 4, to drgania ustępują. Minimalne drgania pojawiają się również przy stałej jeździe przy prędkości rzędu 100-120km/h. Dodam, że drgania pojawiły się tydzień po tym jak przełożyłem opony z zimowych na letnie.

Przy okazji, żeby nie zakładać drugiego tematu. Mam pytanie co do wiskozy. Podczas jazdy po mieście, gdy temperatura silnika osiągnie 99 stopni, załącza się wisko od ok 2tys. obrotów, słychać to wyraźnie podczas jazdy. Wisko przestaje pracować gdy temperatura spadnie do 90. Mam również wrażenie, że chłodzenie to działa tylko do 3000-3500 tys. obrotów... W mieście temperatura na komputerze pokazała mi nawet 102, jednak wskazówka nawet nie drgnęła od idealnego ustawienia w pionie. Czy to normalne zachowanie? Kiedyś znalazłem kompletne informacje co do wiskozy na forum, teraz nie mogę odnaleść tego tematu :? A i na komputerze pokazuje mi drugą temperaturę (chyba to 6 albo 7 opcja obc), jedna to temperatura silnika, druga informacja to obroty silnika a trzecia to jeszcze jakaś temperatura...

Jeszcze jedna sprawa. Na komputerze pojawił mi się komunikat, że należy sprawdzić klocki hamulcowe i świeci się czerwona kontrolka, ta obok hamulca postojowego. Czy ktoś wie, czy klocki wymagają wtedy natychmiastowej wymiany, czy jednak zostało tam okładziny hamulcowej na 1000 km? Pytam, gdyż od zewnętrznej strony klocki prezentują się jeszcze okazale, nie wiem jak od wewnętrznej... Musiałbym ściągać koła.

Edytowane przez opa_pl
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

1.Sprawdź opony może w którejś poszły kordy i guza dostała.Jeżeli nie to trzeba obadac półosie i wał napędowy,czy półosie nie biją i łożyska na wyjściu ze skrzyni i mostu się nie rozpadły i nie ma tam luzu,obowiązkowo również trzeba sprawdzic podporę wału napędowego.To były bardzo pozytywne opcje ta ostatnia oby nie(chociaż wydaje mi się że to to)to skrzynia- zbliża się jej remont.

2.Wisko załącza i rozłącza w określonej temperaturze.Co do obrotów to obroty wisko są zależne od obrotów silnika(normalne i logiczne),jak silnik kręci się wolno to wentylator też,jak zwiększysz obroty to i wentylator będzie kręcił się szybciej jednak do pewnego zakresu,nie przekracza pewnych obrotów,żeby się nie urwało/rozleciało i nie narobiło krzywdy.

3.Oznacza to minimalną grubośc klocków,przy zaświeceniu się komunikatu pewna grubośc jeszcze zostaje nie pamiętam dokładnie ale jest to chyba 2mm.Trzeba to jednak koniecznie sprawdzic bo różnie może byc z tymi czujnikami.Skoro wydaje ci się,że klocki są jeszcze grube to mógł poprostu urwac się czujnik.Przy okazji kontroli klocków można wtedy obadac opony na zdjętych kołach ew. je wyważyc.

Może ktoś jeszcze coś dołoży do tematu.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Nie wiem czy to skrzynia. Drgania raz wystepuja a raz nie. Ogolnie skrzynia chodzi bez zarzutu. Musze to jutro sprawdzic... Przy okazji, jakiej firmy klocki hamulcowe polecacie?
Opublikowano

Byłem u wulkanizatora. Wyważył na nowo opony i odczuwane drgania są mniejsze... Jednak nadal występują, trzeba badać dalej....

Kupiłem również klocki hamulcowe. Mam dwa, może trzy pytanka w tej kwestii... Jak to jest z tymi czujnikami, czy każde koło ma swój czujnik? Jak te czujniki zdemontować nie uszkadzając ich? Czy po wymianie klocków wymagane jest usunięcie błędu na komputerze?

Udało się rozkminić problem ze skrzynią.... Opisane w innym temacie. Teraz pojawił się problem z mocą i silnikiem.