Skocz do zawartości

E61 błędy inpa, proszę o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam błędy w INPA

93B1 ZK9/Head airbag Passenger side

93B2 ZK10/Safety battery terminal

Samochód zakupiony po lekkiej stłuczce poduszki były całe, był też błąd napinacza kierowcy od strony tunelu środkowego (został wymieniony i błąd wykasowany) lecz zostały mi jeszcze te dwa błędy, co do klemy została prawdopodobnie zmieniona przed zakupem, bo w bagażniku zostały z klemy "+" okopcone czerwone plastiki, gdzieś widziałem w necie, że można dostać jakieś zestawy naprawcze, może ktoś próbował ją naprawić, klemy wizualnie wyglądają na sprawne w jaki sposób mogę je sprawdzić? I dla czego jest błąd 93B1 ZK9/Head airbag Passenger side - chodzi o kurtynę pasażera ?

Jeśli był by mi ktoś w stanie pomóc był bym bardzo wdzięczny.

PS. Napinacz kierowcy po lewej stronie na siedzenie koło słupka wygląda na sprawny i błędu nie ma.

Opublikowano
93B1 ZK9/Head airbag Passenger side - to nie jest kurtyna, to czołowa poduszka powietrzna pasażera. A skoro wystrzelił napinacz to wystrzeliły też poduszki. Możliwe, że jest wsadzona poduszka nie z tego systemu bo wywala błąd, lub jakiś błąd z połączeniem jej.
Opublikowano
  • Autor
Witam, dzięki za odpowiedź, jak mam się dostać do tej poduszki i ją sprawdzić? konsola wygląda na nie ruszoną.
Opublikowano
Nigdy się nie dobierałem do poduszki pasażera, ale z tego co wiem kokpit nie jest rozrywany podczas wystrzału, jedynie wyskakuje(przynajmniej w E46). Spróbuj zdemontować nakładkę na poduszkę (fragment kokpitu) energicznym ruchem, Twoim oczom powinna ukazać się poduszka, a reszta diagnozy wtedy już należy do Ciebie.
Opublikowano
  • Autor
Dzięki kolego za zainteresowanie tematem jako jedyny, przewaliłem trochę dzisiaj neta i chyba będę musiał zacząć diagnozę od 93B2 ZK10/Safety battery terminal tego błędu, tylko nie wiem czy to chodzi o klemę + czy - wyczytałem, że często ten błąd jest odpowiedzialny za błąd poduszki.
Opublikowano
Błąd dotyczy klemy pirotechnicznej, tej która jest na + akumulatora.
Opublikowano
  • Autor

Jak ją mogę sprawdzić czy faktycznie jest wymieniona? Czy mogę to w jakiś sposób oszukać, np rezystorem? Dziwna sprawa, bo te plastiki okopcone świadczą chyba o wymianie, jest możliwość sprawdzenia tego np wizualnie lub w inny sposób i czy faktycznie występują jakieś zestawy naprawcze?

I jeszcze jedno pytanie, czy możliwe że przez to świeci też poduszka?

Oprócz tego w Check Control messages i w czasie odpalenia samochodu mam komunikat:

Restraint system faulty! - chodzi o tą poduszkę prawdopodobnie,

Cornering lights failure! - pewnie moduł xenon dynamic uwalony, lecz ten błąd zostawię sobie na kiedyś.

Był bym bardzo wdzięczny za pomoc.