Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
koledzy czy ktoś może mi doradzić w moim e 60 szumi mi łożysko w kole przednim,tylko szumi przy skręcie w prawo ,przy jeżdzie prosto nie ,i jak pojechałem do serwisu to jak podnieśli auto nie wiedzą które.Zmieniłem też wcześniej kpl.kół żeby wyeliminować opony ,ale szumiało dalej.Mnie się wydaje że to będzie lewe łożysko ,jak szumi przy skręcie w prawo ,ale wolałbym się doradzić fachowców .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zgadza się. Powinno być tak jak mówisz. Skręt w prawo, czyli dociążenie lewego koła i słychać szum. Doświadczony mechanik wie jak na podnośniku usłyszeć ten szum. Proponuję zmienić serwis. ;)
Opublikowano
Zgadza się. Powinno być tak jak mówisz. Skręt w prawo, czyli dociążenie lewego koła i słychać szum. Doświadczony mechanik wie jak na podnośniku usłyszeć ten szum. Proponuję zmienić serwis. ;)

Nie zawsze ta teoria sprawdza się w praktyce.Ja miałem tak że huczało mi przy jeździe na wprost i w lewo się nasilało,w prawo przestawało huczeć więc na zdrowy rozum wymieniłem łożysko prawe 60zł. wymiana w warsztacie.Po wymianie dalej huczało więc wyjąłem z powrotem nowe łożysko z prawej strony i założyłem na lewo a te z lewej wywaliłem i dałem stare z prawej które myślałem że jest zepsute bo sępiłem na drugie nowe.Zrobiłem to już sam bo znowu bym zapłacił za robotę120zł.

Wniosek jest taki że łożysko nieraz huczy przy odciążaniu, nie zawsze przy dociążaniu,łożysko jest szerokie dwu rzędowe i w zależności który wianek się posypie tak huczy.

I jeszcze jedno-zepsute łożysko nie huczało na podniesionym kole ani nie miało żadnych luzów,nawet doświadczony mechanik tego nie wyczuł.

Ten przypadek nauczył mnie że następnym razem będę od razu wymieniał oba łożyska.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bo tego się nie wyczuje jak nie ma dużego luzu. Trzeba podnieść trochę auto, rozpędzić koło na rolce i słuchać poprzez narzędzie. Tak po prostu ruszając kołem to można wyczuć łożysko już rozpitolone do końca, a nie lekko szumiące. Dlatego pisałem, że jak serwis jest słaby to potem są wydatki niepotrzebne albo nie ma diagnozy.
Opublikowano
A ja jestem zdania, że łożyska zawsze zmienia się parami. Nie są na tyle drogie żeby na nich oszczędzać, a jak się sypie jedno to tylko kwestia czasu żeby się drugie posypało, lepiej zrobić oba i mieć święty spokój na dłuższy czas.

Foak Polisz Góvvnerment End Loł :]

Średnie spalanie w cyklu mieszanym: 10,1L Pb/11,8L LPG / 100 km

Moje autko: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=151&t=245534

Opublikowano
Zgadzam się z kolegą ,wymieniłem dzisiaj lewe i nic nie dało ,po długim weekendzie wymieniam prawe ,więc jak komuś zaczyna szumieć któreś łożysko na osi ,najlepiej wymienić oba !
Opublikowano
Dzisiaj wymieniłem prawe łożysko i wszystko jest ok .,więc radze kolegom nie sugerować się tymi zasadami :jak szumi przy skręcie w prawo -to lewe !!! pozdrawiam .
  • 6 miesięcy temu...