Skocz do zawartości

316i - problem z klimatyzacją (auto)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem jest dziwny nawet nie wiem od czego zacząć ale może od początku.

Klimatyzacja jest automatyczna. W manualu działa ok. Ale kiedy włączę "auto" i korzystam z klimy przez około godzine lub dłużej w kabinie robi się duszno z nawiewów chłodne powietrze przestaje napływać, wyświetlacz pokazuje słabą siłę nadmuchu. Tak jakby czujnik temperatury był uszkodzony i nie odczytywał, że w kabinie temperatura wzrosła.

Czasami jest tak, że wystarczy otworzyć okno albo wyłączyć i włączyć klime.

Klime nabijałem rok temu we wrześniu, układ jest podobno szczelny.

Na "auto" właściwie po godzinie klima przestaje działać, bo w kabinie robi się szklarnia.

oddałbym ten problem w ręce fachowca ale w całym łódzkim nie ma żadnego fachowca, 99% potrafi coś wymienić, napełnić, sprawdzić nieszczelność układu i nic poza tym. Dla tego zmuszony jestem zabawić się w detektywa ;)

nie spocznę dopóki nie znajdę usterki - no chyba, że klima w BMW działa tak fatalnie, że tak po prostu ma być.

Powiedzcie od czego by tu zacząć sprawdzanie? - no chyba, że ktoś miał identyczny problem i go rozwiązał...

Opublikowano
slyszalem cos o jakiejs piance ktora sie wpuszcza w kanały i ona cos pomaga
dobre... na co to ma pomóc na ból głowy...

kolego do sprawdzenia czujniki klimatyzacji zaznaczone w czerwone elipsy

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=69&t=152519&start=15

sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano
nie dziękuję, bo teraz nie stwierdzę raczej nic, powiedzcie jeszcze gdzie można kupić kabel i program do podłączenia i sprawdzenia kodów błędów? albo inaczej jaki kupić żeby nim dużo zdziałać?
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
usterka naprawiona, z innego forum, mieli zdjęcia i konkretnie co było uszkodzone, wymieniłem dwa czujniki w nagrzewnicy, jeden jest za panelem klimy, drugi jest pod kierownicą za nawiewem na nogi. Koszt 100 zł jedna sztuka, potrzeba było dwóch. Kupiłem w servisie oryginały. Klima działa 100%.