Skocz do zawartości

jak wymienić tuleje tylnej belki e30?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam, mam pytanko: jak sie wymienia tuleje gumowe tylnej beliki w e30, czy rtzeba demontowac całą belke razem z mostem, czy po wykreceniu srub guma lekko wyjdzie. mam zamiar zrobic to sam wiec chce sie dowiedziec czy warto sie brac samemu za to. przy okazji wymieniam jeszcze tuleje metalowa gumową mostu i podpore wału.
Opublikowano
Gumową tuleję wyjąłbym na gorąco. Ona zdaje się tak lekko nie będzie chciała wyjść...
Pozdrawiam, Michał
Opublikowano

Hej hej!

Robiłem to w kiedyś i roboty jest w cholere! Teoretycznie czytałem gdzieś że można wymienić tuleje bez demontażu belki ale trzeba mieć (zrobić) ściągacz, który umożliwi ci wyciśnięcie tulei a potem ponowne jej wciśnięcie. Ja demontowałem belkę. Mogę już szczegółów nie pamiętać ale ogólnie było tak:

1. Zdemontowałem most. Przez belkę przebiega wał więc trzeba to zrobić

2. Zdemontowałem wydech

3. Zdemontowałem przewody hamulcowe. Warto je wymienić na nowe bo na 99% nie odkręcisz ich bez uszkodzenia.

4. Zdemontowałem sprężyny wahaczy i odkręciłem amorki.

5. Odkręciłem nakrętki belki

6. Zdemontowałem tylną kanapę. Trzeba poszukać otworów którymi wyjda śruby do kabiny. Otwory sa zapaskudzone jakimś kitem.

7. Wybiłem duuużym młotem śruby. Trzeba nakręcić nakrętki co by nie spieprzyć gwintu na śrubach. Warto dobrze zlać WD40 bo jest naprawdę ciężko.

8. Teraz trzeba poszarpać się trochę z belką aby wyskoczyła bo tuleja wchodzi ok 1-2cm w otwór w karoserii i po odkręceniu wcale nie odpada.

9. Jak już było wszystko na wierzchu trzeba było wybić tuleje. Tu miałem problem bo przydałby się jakiś ściągacz. Tuleja siedzi bardzo mocno w belce. Potem tylko wbić nowe tuleje i zrobić wszystko w kolejności odwrotnej.

RADA! Kup dobre (drogie) tuleje. Może nawet w ASO bo moje po roku się rozwaliły.

Pozdrawiam

Krzysiek
Opublikowano

Witam

Wymieniałem te tuleje w E34 i nie demontowałem mostu. Widziałem wcześniej na rysunku, że ściąga się je za pomocą ściągacza, ale uważam to za niemożliwe. Ja w swoich przeciąłem kołnierz i dopiero jakoś z trudem udało mi się je wyciągnąć. Nowe ustawiłem równo i wcisnąłem je ciężarem samochodu. Należy pamiętać, aby wsadzić jakieś drewniane klocki między belkę a podłogę bo tuleje muszą wystawać jakiś 1 cm z drugiej strony - po całkowitym wciśnięciu.

Opublikowano

Witam.

Nie demontowałem belki w E34, po obejrzeniu strony z pokazanym użytym specjalnym ściagaczem wykonałem sobie urządzenie które pozwoliło mi na wymianę tlei. Trochę części ze stali, spawarka i ściągacz jest do zrobienia.