Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim,

Panowie mam dziwny problem E39, 2,8 w automacie. Pedał gazu (na lince) ma w pewnym momencie przeskok około pół cm. tak jakby w tym miejscu linka się zrywała i znowu zaczynała działać, wyraźnie czuć to pod nogą (taka dziura w której pedał nie ma oporu ale podnosi obroty). Nie potrafię tego inaczej opisać ale jest to bardzo denerwujące.

Sprawdzałem ośkę na której obraca się dzwignia pedał-linka wszystko ok. Mam podejrzenie, że to sam pedał wyskakuje z podłogi ale nie mam tego jak sprawdzić bo na postoju przy zgaszonym motorze pedał nie skacze:/.

Jak wyjąć pedał z podłogi, jest na jakimś zatrzasku?

Miał ktoś podobny problem?

Dodam, że przypadłość ta męczy go częściej przy nagrzanym silniku.

Z góry dzięki za rady.

Opublikowano

pedał sie ciezko demontuje z podłogi pod dywanem jest zatrzask od strony silnika bo odgieciu zatrzasku mozna go wyciagnać do góry (jak go nikt nie demontował to sam nie zejdzie trzeba go podgrzac opalarką czy czyms i dopiero ciagnac do góry)

moze ci sie linka zapieka albo sie wyszczerbiła .odepnij ja od przepustnicy i poruszaj moze cos znajdziesz

albo to kick down bo masz automat moze ktos z automatem sie wypowie .

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/petrolicons/1999784431_3.gif

Mechanik BMW w Dąbrowie Górniczej

Diagnostyka inpa pasoft carsoft

http://www.autocentrum.pl/awc/godzill1/bmw-seria-5-1997/

Opublikowano
Wprawdzie nie mam automatu, ale miałem podobny problem z linką gazu. Otóż przy dodawaniu gazu w którymś momencie mi też przeskakiwała co było denerwujące. Sprawdziłem pedał gazu i był ok. Co się okazało?? Linka po prostu była za luźna i po dodawaniu gazu wskakiwała dopiero w swoje miejsce w cięgle przepustnicy. Po naciągnięciu linki problem ustał. Nie mówię że u Ciebie kolego będzie podobnie, ale warto linkę sprawdzić.... :8)
Opublikowano

Kick down to taki przycisk w podłodze pod pedałem więc racze nic do tego nie ma. Jeśli chodzi o naciąg to już sprawdzałem, nie pomogło. Ten przeskok występuje tylko po wciśnięciu pedału na około 2 cm, czyli przy bardzo niskich obrotach. Jutro obejrzę wszystkie elementy włącznie z przepustnicą oraz sam pedał.

Dzięki za rady. Wesołych świąt.