Skocz do zawartości

Wymiana nastawnika potencjometryczny na HDK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich. Interesuje mnie kwestia wymiany nastawnika z potencjometrycznego na indukcyjny w bmw E34 525 TDS 1994 rok. moje auto jezdzilo na nastawniku potencjometrycznym jednak skonczyl sie ten nastawnik, posiadam 2 pompe ale z nastawnikiem indukcyjnym. zawiozlem obydwie do pompiarza ktory z 2 pomp zlozyl i zregenerowal jedna ale z nastawnikiem indukcyjnym. bloki pomp i ich bebechy sa identyczne wiec jedyna roznica to nastawniki. co trzeba zrobic zeby auto jezdzilo na HDK jak mialo wczesniej nastawnik potencjometryczny, wystarczy zama zmiana ECU??

pozdrawiam i dziekuje za wszekla pomoc. przeczytalem nie jedno forum i nie znalazlem jednoznacznej odpowiedzi na ten temat, co jak sadze wielu forumowiczom sie przyda.

Opublikowano (edytowane)
A nie lepiej Ci zamiast kombinować po prostu zregenerować nastawnik potencjometryczny? 300-500 zł jakoś... Nieważne w jakim stanie masz nastawnik, oddajesz go i dają Ci inny, zregenerowany. Przynajmniej tak jest w serwisach, gdzie ja o to pytałem. Tam chcieli 450 zł, szukam coś taniej ;) Edytowane przez HugoEmPe

Foak Polisz Góvvnerment End Loł :]

Średnie spalanie w cyklu mieszanym: 10,1L Pb/11,8L LPG / 100 km

Moje autko: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=151&t=245534

Opublikowano
no nie lepiej wlasnie bo pytalem juz 3 pompiarzy i kazdy powiedzial ze tego sie nei da regenerowac, jedynie go czyszcza a poscieranych sciezek juz nie regeneruja wiec to lipa, a jesli trzeba by bylo wymienic samo ECU to koszt ok 100 zl bo nastawnik mam.
Opublikowano
no nie lepiej wlasnie bo pytalem juz 3 pompiarzy i kazdy powiedzial ze tego sie nei da regenerowac, jedynie go czyszcza a poscieranych sciezek juz nie regeneruja wiec to lipa, a jesli trzeba by bylo wymienic samo ECU to koszt ok 100 zl bo nastawnik mam.

A to dziwne... Wszędzie, gdzie pytałem czyli u elektromechaników - mówili, że regenerują owe nastawniki potencjometryczne ;) Zastanów się dobrze - potencjometryczne nadają się do regeneracji, a HDK niestety już nie ;) I teraz pomyśl ile kosztuje dobry nastawnik HDK z pewnego źródła, a ile regeneracja potencjometrycznego i jeszcze dodaj sobie do tego koszt ECU ;) No to w sumie zależy ile jeszcze chcesz tym autem pośmigać ;) Ja w najbliższym czasie nie mam zamiaru mojego tds-a sprzedawać, więc może inaczej trochę do tematu podchodzę :]

Foak Polisz Góvvnerment End Loł :]

Średnie spalanie w cyklu mieszanym: 10,1L Pb/11,8L LPG / 100 km

Moje autko: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=151&t=245534

Opublikowano
tak czy inaczej to nastawnika MES raczej nie zastąpisz hdk potrzebne by były jeszcze jakieś modyfikacje dodatkowe ...

eSKa

Opublikowano
jak narazie brak jednoznacznej odpowiedzi. pompe odbieram po swietach i bede sie bawil, czekam na kogos kto robil juz cos takiego i wie czy da sie czy nie,
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
A nie lepiej Ci zamiast kombinować po prostu zregenerować nastawnik potencjometryczny? 300-500 zł jakoś... Nieważne w jakim stanie masz nastawnik, oddajesz go i dają Ci inny, zregenerowany. Przynajmniej tak jest w serwisach, gdzie ja o to pytałem. Tam chcieli 450 zł, szukam coś taniej ;)

nie pisz głupot. HDK się regeneruje (właściwie to czyści nie regeneruje).

Tomek

Autoelektronika,

Gorzów Wielkopolski

automotiv.com.pl