Skocz do zawartości

Wymiana nastawnika potencjometryczny na HDK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich. Interesuje mnie kwestia wymiany nastawnika z potencjometrycznego na indukcyjny w bmw E34 525 TDS 1994 rok. moje auto jezdzilo na nastawniku potencjometrycznym jednak skonczyl sie ten nastawnik, posiadam 2 pompe ale z nastawnikiem indukcyjnym. zawiozlem obydwie do pompiarza ktory z 2 pomp zlozyl i zregenerowal jedna ale z nastawnikiem indukcyjnym. bloki pomp i ich bebechy sa identyczne wiec jedyna roznica to nastawniki. co trzeba zrobic zeby auto jezdzilo na HDK jak mialo wczesniej nastawnik potencjometryczny, wystarczy zama zmiana ECU??

pozdrawiam i dziekuje za wszekla pomoc. przeczytalem nie jedno forum i nie znalazlem jednoznacznej odpowiedzi na ten temat, co jak sadze wielu forumowiczom sie przyda.

Opublikowano
A nie lepiej Ci zamiast kombinować po prostu zregenerować nastawnik potencjometryczny? 300-500 zł jakoś... Nieważne w jakim stanie masz nastawnik, oddajesz go i dają Ci inny, zregenerowany. Przynajmniej tak jest w serwisach, gdzie ja o to pytałem. Tam chcieli 450 zł, szukam coś taniej ;)

Edytowane przez HugoEmPe

Foak Polisz Góvvnerment End Loł :]

Średnie spalanie w cyklu mieszanym: 10,1L Pb/11,8L LPG / 100 km

Moje autko: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=151&t=245534

Opublikowano
  • Autor
no nie lepiej wlasnie bo pytalem juz 3 pompiarzy i kazdy powiedzial ze tego sie nei da regenerowac, jedynie go czyszcza a poscieranych sciezek juz nie regeneruja wiec to lipa, a jesli trzeba by bylo wymienic samo ECU to koszt ok 100 zl bo nastawnik mam.
Opublikowano
no nie lepiej wlasnie bo pytalem juz 3 pompiarzy i kazdy powiedzial ze tego sie nei da regenerowac, jedynie go czyszcza a poscieranych sciezek juz nie regeneruja wiec to lipa, a jesli trzeba by bylo wymienic samo ECU to koszt ok 100 zl bo nastawnik mam.

A to dziwne... Wszędzie, gdzie pytałem czyli u elektromechaników - mówili, że regenerują owe nastawniki potencjometryczne ;) Zastanów się dobrze - potencjometryczne nadają się do regeneracji, a HDK niestety już nie ;) I teraz pomyśl ile kosztuje dobry nastawnik HDK z pewnego źródła, a ile regeneracja potencjometrycznego i jeszcze dodaj sobie do tego koszt ECU ;) No to w sumie zależy ile jeszcze chcesz tym autem pośmigać ;) Ja w najbliższym czasie nie mam zamiaru mojego tds-a sprzedawać, więc może inaczej trochę do tematu podchodzę :]

Foak Polisz Góvvnerment End Loł :]

Średnie spalanie w cyklu mieszanym: 10,1L Pb/11,8L LPG / 100 km

Moje autko: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=151&t=245534

Opublikowano
tak czy inaczej to nastawnika MES raczej nie zastąpisz hdk potrzebne by były jeszcze jakieś modyfikacje dodatkowe ...

eSKa

Opublikowano
  • Autor
jak narazie brak jednoznacznej odpowiedzi. pompe odbieram po swietach i bede sie bawil, czekam na kogos kto robil juz cos takiego i wie czy da sie czy nie,
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
A nie lepiej Ci zamiast kombinować po prostu zregenerować nastawnik potencjometryczny? 300-500 zł jakoś... Nieważne w jakim stanie masz nastawnik, oddajesz go i dają Ci inny, zregenerowany. Przynajmniej tak jest w serwisach, gdzie ja o to pytałem. Tam chcieli 450 zł, szukam coś taniej ;)

nie pisz głupot. HDK się regeneruje (właściwie to czyści nie regeneruje).

Tomek

Autoelektronika,

Gorzów Wielkopolski

automotiv.com.pl

Opublikowano
  • Autor
silnika dziala po wymianie