Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od jakiegoś czasu mam taki dziwny zapach benzyny w samochodzie,który pojawia sie co jakiś czas. Pod samochodem nie widać żądnych wycieków (plam na asfalcie), silnik też wydaje sie być suchy. Na benzynie jezdze w sumie tylko tyle co do rozgrzania sie silnika, później już na gazie. Wydaje mi sie jednak wąłsnie że coś sporo idzie tej benzyny na to rozgrzanie tego silnika, przy każdym tankowaniu około 30l gazu tankuje jakieś 6l benzyny. Silnik z rana przełancza sie na gaz po jakichś 3-4km.Proszę o jakieś sugesgtie, z góry dzięki.

Opublikowano
zależny jaką masz ustawiona temperaturę przełączania na gaz jaka jest temperatura otoczenia i ile jeździsz na krótkich trasach ja osobiście wsiadam do auta odpalam i czekam chwile aż się auto trochę zagrzeje i jadę (wyczytałem na forum że lepiej dla skrzyni jak olej ciepły) ale jaka w tym prawda to nie wiem
Opublikowano
Spróbuj pojeżdzić dłuzej na benzynie i zaobserwuj.Jeżeli na rozgrzanym silniku też bedzie śmierdziało bardzo to gdzieś masz nieszczelnośc.Może poprostu ta poranna dawka na rozgrzanie się silnika,zimny silnik i wyczulony wech maja cos wspólnego.Rozgrzej i pojeżdzij dłuzej na benzynie :norty: POzdr
Opublikowano
Ale tu nawet czuć tą benzyne jak już sie jeździ na gazie np. po przejechaniu juz około 30km.
Opublikowano
Proponuje zdjąć osłony pod silnikiem i przyjrzećsię dokładnie,chyba nie chcesz wysadzić się w chmurki.Przejżyj od spodu wszystko,jak tak capi to musi sporo gdzieś ubywać.Zresztą sam mówiłeś że wachy ci ubywa sporo.POzdr