Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

http://img135.imageshack.us/img135/1339/scan10009x.jpg

Auto musi stać na idealnie równym terenie i mieć właściwe ciśnienie powietrza. I tu tak, te cztery kropki (dwie górne skaner obciął trochę) to są punkty zaczepienia dwóch sznurków, czyli tak, jest nam potrzebny sznurek (ok 7m) na np 1mm grubości i koniecznie nie rozciągliwy (nie jakaś mulina itp elastyczne) może by się nadawała jakaś gruba żyłka wędkarska ale ja miałem sznurek pod ręką, 4 butelki z piwa (muszą być tej samej wysokości). bierzemy sznurek na ok 3,5m i przywiązujemy jeden koniec do jednej butelki, drugi do drugiej w miejscu po kapslu (w rowku, zwężeniu). I tak samo robimy z drugim kawałkiem sznurka i następnymi dwoma butelkami. Następnie znaczymy jakimś markerem sobie po dwie kreski na każdym ze sznurków, metr od butelki która będzie zaraz koło opony i trzy metry od tej butelki (później będziemy mierzyć odległości pomiędzy sznurkami w danej odległości od kół stąd potrzeba odmierzenia dokładnej odległości). I teraz ustawiamy kierownicę prosto (tak jak powinna być podczas jazdy) a butelki w punktach zaznaczonych na rysunkach czyli jedna z 10cm za kołem (w kierunku tyłu auta) a drugą ustawiamy na taką odległość aby sznurek był naprężony. I teraz trzeba tak wycyrklować aby sznurek delikatnie muskał dwóch krawędzi opon (bądź felg jeśli wystaje poza obrys opony). Trzeba chwilę się pobawić z ustawianiem butelek aby było idealnie. i tak samo robimy po drugiej stronie auta-z drugim kołem. Jeśli udało nam się już ustawić mierzymy odległość sznurka od sznurka metr od butelek, tutaj przyda nam się druga osoba lub jakiś przyrząd gdzie sobie jeden koniec przymiaru zaczepimy, musimy go trochę naprężyć także musi być coś ciężkiego. I widzimy tak jak na rysunku 155cm. Teraz mierzymy odległość między sznurkami trzy metry od butelek, i mamy 163cm. Po tym stwierdzamy że koła się "rozłażą" na zewnątrz patrząc od przodu samochodu. Musimy tak ustawić aby odległość mierzona była identyczna jak i przy samych kołach, tak i na np 3m od kół. Im dłuższe sznurki tym większa dokładność.

Na samym początku oczywiście sprawdzamy czy puszczą nam kontry i końcówki, warto im pomóc WD-40 i opukać młotkiem (nie 10 kilogramowym bo może wiór z maglownicy zostać). Butelki są lekkie i przy naprężaniu sznurka mogą się nam przewracać, ja napełniłem je wodą, lepiej by było np piaskiem. Gdy już ustawimy odpowiednio końcówki trzeba je skontrować, przy dociąganiu kontry przytrzymujemy drążek aby nam wymiary nie uciekły. Jedziemy się przejechać z 2km po polskich dziurach, wracamy na miejsce i sprawdzamy jeszcze raz butelkami wymiary. Jeśli się zgadzają bądź różnica jest np 2mm na obu odległościach możemy uznać że zbieżność jest idealna i idziemy do sklepu kupić 20 piw za zaoszczędzoną kasę.

Jeśli coś nie jasno napisałem proszę pytać, szkoda że zdjęć nie robiłem jak ustawiałem to było by wszystko jasne.

Opublikowano
ufo szacunek normalnie muszę kopić piwo:D tzn. bo muszę mieć butelki :D a jeszcze jedno pytanie ile to może być jeden kont to ile to zwoju???
Opublikowano

Dzięki, przyda się wcześniej czy później.

muszę kopić piwo:D tzn. bo muszę mieć butelki :D

Tylko zawartość tych butelek zostaw na koniec - oby auto nie zostawiało paru śladów. ;) :mrgreen:

Opublikowano

Dokładnie, po 4 sztukach już może średnio się prowadzić, ale przynajmniej przy jeździe testowej nie będzie Ci to przeszkadzać :mrgreen:

Oj tego jaki stosunek stopni do obrotów ciężko powiedzieć, to się robi na oko aż będzie git, prosto i skutecznie.

P.S. ja mam tyle dobrze że przeważnie w aucie jeździ przypadkiem ze mną z 5 butelek :wink:

Opublikowano
ufo po 4 butelkach średnio się prowadzi ale tym masz 5 i co wtedy??? ta piata butelka to chyba zapasowa jak by któraś nie wytrzymała:D