Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Doszło do momentu w którym trzeba było wymienić przednie tarcze i klocki. Zdecydowałem się na zaminnik ATE tarcza + klocki koszt. ok 1000zł. Po przejechaniu ok 1000-1500km przy hamowaniu z prędkości 140kmh strasznie trzepie kierownica a jeszcze gorzej jak pozwolisz sobie na troche szaleństwa na trasie i tarcze sie nagrzejeą wtedy trzepie strasznie wyrywa prawie kierownice z dłoni. Przed wymianą nie było trzepania czy ktoś miał podobną sytuacje ? Myślicie żeby reklamować ?

p.s. Pytałem kilku mechaników znających się na bmw mówili że podobno do tych beemek nie warto zakładać zamiennikow jesli chdzi o tarcze i klocki tylko oryginały bo zaminniki się właśnie tak gną :/// z kolei podobno ATE robi tarcze i klocki dla bmw :D:D

Prosze o pomoc

Opublikowano
Też ostatnio wymieniałem cały komplet tarcz i klocków przód i tył, tylko że kupiłem w W ASO. Przez pierwsze 300km delikatne hamowanie, przynajmniej się starałem aby nie hamować ostro, a teraz nawet z dużych prędkości nie ma żadnego drgania kierownicą. Może po założeniu klocków nie dotarłeś odpowiednio zestawu i dla tego tak się dzieje. Poza tym wcześniej zakładałem zestaw ATE i miały tendencję do przenoszenia drgań na kierownicę mimo odpowiedniego docierania. Teraz założone mam Textary i jetem bardzo zadowolony oraz pewny hebli :mrgreen:

http://img820.imageshack.us/img820/8426/bkpy.jpg

EX: 530 dA

Opublikowano
W takim razie byc moze sam zepsulem tarcze... jak wyjezdzalem z serwisu to pracownik zaleził mi delikatne hamowanie przez 30km a nie 300 :/
Opublikowano
Ja tak robię przy każdej zmianie tarcz i nie mam problemów z biciem, bo wolę mieć pewność i nie wydawać zaraz na drugie tarcze :wink:

http://img820.imageshack.us/img820/8426/bkpy.jpg

EX: 530 dA

• 3 miesiące temu...
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Na ATE zdarzają się reklamacje. Ja stosuję TEXTAR i nie ma żadnych problemów.

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Miałem tak samo z tarczami ATE.

Jest jeden sposób:

Niektóre warsztaty oferują toczenie tarcz na samochodzie - niweluje to bicie przy hamowaniu przenoszone na kierownice, koszt 100 zł za przód.

Faktem jest jednak że nowe tarcze nie powinny się tak zachowywać, obecnie mam brembo z klckami ferodo i ten problem nie występuje.

tel. 514.99.46.99
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
3 tygodnie temu znowu nowe ate NACINANE ! i "wzmacniane" klocki ferodo. Sorry i znowu bije. Ok może troszke mniej w sensie wibracje nie sa tak duze jak wczesniej kiedy trzaslo kierownica i zawieszeniem jak mlot pneumatyczny teraz sa wibracje jak w telefonie komorkowym. Ale tylko troche wyscigow po kilku ostrych hamowaniach trzepie jak cholera. I ostatnio po braniu sie z 350z poszedł dym z tarcz. Były tarcze brembo nawiercane po 2200 sztuka ale bez przesady. To nie jest poprostu wyczynowy samochod raczej do spokojnego poruszania sie po miescie i byc moze deynamicznej jazdy na trasie. Po zimie zamiana na emke zobaczymy co z tego bedzie.
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam:)

miałem taki sam problem jak wy koledzy, czyli tarcze przenosiły bicie na kierownice: ( chciałem kupić oryginalne tarcze bmw w sklepie Warszawskim, zadzwoniłem tam, powiedziałem, co chce, a ta pani przez to ze kupuje tam cały czas oryginalne części do mojej buni powiedziała mi, że na moim miejscu wzięła by ZIMERMANY czy jakoś tak. Powiedziała tez ( chyba w zaufaniu) ze jak klient jest uparty i zamawia oryginalne części np. tarcze i klocki to przychodzi to z Niemiec w pudełkach ZIMERMANA, wiec tak jak mi poleciła tak zrobiłem i kupiłem na przód i tył komplety tarcz i klocków Zimmermann założyłem i problemy z biciem w kierownic ustały. Powiedziała tez ze pierwsze parę set km DELIKATNIE. Na razie odpukać w niemalowane jest ok. Drugi problem to taki, iż może sprzedawca może być oszustem np. Zamienniki Zimmermann i Ate są dobre, ale kupując w sklepie niezaufanym koleś może ci włożyć jakieś badziewie. A wiadomo jak jest z reklamacjami:) ( nie właściwie używałeś hamulca, zbyt ostro, w ogule to, po co je używałeś:)) wiec kupujesz kolejny zestaw i koło się zamyka. wiec dobrze jest mieć zaufanego sprzedawcę, który cię nie wykiwa.:) Pozdrawiam

PS cenowo wyglądało to tak ze oryginały są naj droższe później ATE a Zimmermann były najtańsze:)

• 1 miesiąc temu...