Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie od kilku dni nie wlacza mi sie klimatyzacja.Moje bmw to E34 2,5 M50 1990r.Panel klimatyzacji oczywiscie reczny.Wracajac do tematu-klima wogole nie reaguje po nacisnieciu przycisku,tzn nawet nie zapala sie lampka na przycisku klimatyzacji ani na obiegu zamknietym.Bezpieczniki oczywiscie sprawdzilem,cisnienie w ukladzie jest 6 bar.Co moze byc przyczyna? Od czego powinienem zaczac sprawdzanie? Czy wentylator,czy moze napiecie do wlacznika czy sterownik i jezeli tak,to jak go sprawdzic? Chcialbym jeszcze dodac,ze nic ostatnio nie bylo grzebane w aucie i klima przestala sie wlaczac tak poprostu.

Tematu oczywiscie szukalem ale nikt wczesniej na tym forum nie mial takiego przypadku.

Opublikowano

Jak nawet lampka się nie zapala to stawiałbym na włącznik albo panel.

W siódemie jak miałem klimę pustą, nawet kompresor się nie załączał, a lampka przy przycisku się zapalała.

W piątce miałem uwalony, któryś z bezpieczników od klimy (od IKHR chyba) - kompresor się załączał ale klima nie chłodziła, a lampka też się zapalała. Co prawda panel z klimatronikiem więc zasada działania może się trochę różnić.

Nie wiem czy ta lampka ma jakikolwiek związek z rzeczywistym (poprawnym) działaniem i powiązania z czujnikami w układzie klimatyzacji. Może to być tylko sygnalizacja włączenia. I jeśli nie zapala się to znaczy, że układ nie jest w ogóle włączany.

Najprostsza sprawa to podmienić sam wyłącznik/panel na próbę.

http://img221.imageshack.us/img221/3032/clipboard02zn2.jpg
Opublikowano

Na allegro znalazlem jakis czujnik klimatyzacji czy wie Ktos gdzie on sie znajduje i jak go sprawdzic? http://archiwumallegro.pl/czujnik_klimatyzacji_bmw_e34-1026332236.html Podejrzewam,ze jest on w osuszaczu (ktorego tez znalezc nie moge) lub w chlodnicy ale czy to wogole moze miec jakikolwiek wplyw na to,ze sie nie wlacza klima? W sobote wyjme wlacznik i zobacze czy dostaje nap.i poszukam przekaznika od klimy,bo moze on nie zalacza.

Bylem dzisiaj u elektryka,ale powiedzial mi,ze "to za stare auto i moze byc wszystko" -pewnie boi sie,ze nie ogarnie tematu :)

Panelu nie mam a kupowac drugi to wedlug Mnie jest bez sensu,bo nie sztuka jest kupic nowy panel,sterownik,kompresor,czujniki itd. Ja chcialbym miec pewnosc zanim zaczne wydawac pieniadze.

Opublikowano

Nikt nie mówi o kupowaniu. :) Napisałem "podmienić na próbę", a nie "wymienić". Tak, to faktycznie nie sztuka naprawiać - kupować w ciemno wszystko co popadnie :mad2:

Nie masz jakiś znajomych co mają 34? Z jakiego miasta jesteś? Może znajdziesz nawet kogoś z forum kto Ci udostępni włącznik na moment. Po za tym do dość popularny model, często spotykany na szrotach. Pogadaj z gościem ze szrotu - jak Ci będzie działać to od niego kupujesz jak nie będzie - to nie. Na Alledrogo też jest kilkanaście paneli do sprzedania i kilkadziesiąt beemek na części. Znajdujesz coś blisko siebie i też umawiasz się na sprawdzenie przed kupnem.

Wystarczy pomysłów? :8)

http://img221.imageshack.us/img221/3032/clipboard02zn2.jpg
Opublikowano
Jestem z Malborka i znam kilka osob z E34 ale zadna nie ma takiego panelu jak moja.Po swietach bede mial troche czasu,to troszke poglowkuje:)
Opublikowano

Juz ogarnalem temat.Okazalo sie,ze byly urwane 2 przewody przy czujniku cisnienia w ukladzie,ktory znajduje sie w osuszaczu i dodatkowo znalazlem urwany przewod od wtyczki wentylatora klimy:) Teraz klima smiga jak nalezy ale mam jeszcze jeden problem,a mianowicie jak ustawie nadmuch na szybe,to po lewej stronie dmucha zimne powietrze,a po prawej gorace :/ Co moze byc przyczyna? Czytalem gdzies ze jakies elektrozawory,ale gdzie one sie znajduja i skad bede wiedzial ktory to prawy a ktory lewy?

Ps.Osuszacz znajduje sie pod maska z prawej strony pod zbiorniczkiem od spryskiwaczy.

Opublikowano
Elektrozawory znajdują się pod pokrywą, obok skrzynki z bezpiecznikami ;] Gdzieś na forum było napisane jak się nimi zająć, ale nie pamiętam w którym wątku, poszukaj :D

Foak Polisz Góvvnerment End Loł :]

Średnie spalanie w cyklu mieszanym: 10,1L Pb/11,8L LPG / 100 km

Moje autko: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=151&t=245534