Skocz do zawartości

od kilku dni nie wlacza sie klima

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie od kilku dni nie wlacza mi sie klimatyzacja.Moje bmw to E34 2,5 M50 1990r.Panel klimatyzacji oczywiscie reczny.Wracajac do tematu-klima wogole nie reaguje po nacisnieciu przycisku,tzn nawet nie zapala sie lampka na przycisku klimatyzacji ani na obiegu zamknietym.Bezpieczniki oczywiscie sprawdzilem,cisnienie w ukladzie jest 6 bar.Co moze byc przyczyna? Od czego powinienem zaczac sprawdzanie? Czy wentylator,czy moze napiecie do wlacznika czy sterownik i jezeli tak,to jak go sprawdzic? Chcialbym jeszcze dodac,ze nic ostatnio nie bylo grzebane w aucie i klima przestala sie wlaczac tak poprostu.

Tematu oczywiscie szukalem ale nikt wczesniej na tym forum nie mial takiego przypadku.

Opublikowano
  • Autor
No Chlopaki,nie wierze,ze nikt nie potrafi mi pomoc ...:) Moze mial ktos z Was podobny przypadek?
Opublikowano

Jak nawet lampka się nie zapala to stawiałbym na włącznik albo panel.

W siódemie jak miałem klimę pustą, nawet kompresor się nie załączał, a lampka przy przycisku się zapalała.

W piątce miałem uwalony, któryś z bezpieczników od klimy (od IKHR chyba) - kompresor się załączał ale klima nie chłodziła, a lampka też się zapalała. Co prawda panel z klimatronikiem więc zasada działania może się trochę różnić.

Nie wiem czy ta lampka ma jakikolwiek związek z rzeczywistym (poprawnym) działaniem i powiązania z czujnikami w układzie klimatyzacji. Może to być tylko sygnalizacja włączenia. I jeśli nie zapala się to znaczy, że układ nie jest w ogóle włączany.

Najprostsza sprawa to podmienić sam wyłącznik/panel na próbę.

http://img221.imageshack.us/img221/3032/clipboard02zn2.jpg
Opublikowano
  • Autor

Na allegro znalazlem jakis czujnik klimatyzacji czy wie Ktos gdzie on sie znajduje i jak go sprawdzic? http://archiwumallegro.pl/czujnik_klimatyzacji_bmw_e34-1026332236.html Podejrzewam,ze jest on w osuszaczu (ktorego tez znalezc nie moge) lub w chlodnicy ale czy to wogole moze miec jakikolwiek wplyw na to,ze sie nie wlacza klima? W sobote wyjme wlacznik i zobacze czy dostaje nap.i poszukam przekaznika od klimy,bo moze on nie zalacza.

Bylem dzisiaj u elektryka,ale powiedzial mi,ze "to za stare auto i moze byc wszystko" -pewnie boi sie,ze nie ogarnie tematu :)

Panelu nie mam a kupowac drugi to wedlug Mnie jest bez sensu,bo nie sztuka jest kupic nowy panel,sterownik,kompresor,czujniki itd. Ja chcialbym miec pewnosc zanim zaczne wydawac pieniadze.

Opublikowano

Nikt nie mówi o kupowaniu. :) Napisałem "podmienić na próbę", a nie "wymienić". Tak, to faktycznie nie sztuka naprawiać - kupować w ciemno wszystko co popadnie :mad2:

Nie masz jakiś znajomych co mają 34? Z jakiego miasta jesteś? Może znajdziesz nawet kogoś z forum kto Ci udostępni włącznik na moment. Po za tym do dość popularny model, często spotykany na szrotach. Pogadaj z gościem ze szrotu - jak Ci będzie działać to od niego kupujesz jak nie będzie - to nie. Na Alledrogo też jest kilkanaście paneli do sprzedania i kilkadziesiąt beemek na części. Znajdujesz coś blisko siebie i też umawiasz się na sprawdzenie przed kupnem.

Wystarczy pomysłów? :8)

http://img221.imageshack.us/img221/3032/clipboard02zn2.jpg
Opublikowano
  • Autor
Jestem z Malborka i znam kilka osob z E34 ale zadna nie ma takiego panelu jak moja.Po swietach bede mial troche czasu,to troszke poglowkuje:)
Opublikowano
Ze szrotem najlepsza opcja ;) Na szrocie niedaleko mnie trzy e-34 i dwie e-32 rozsypane stoją, to co kupiłem, to za grosze ;) Polataj po szrotach, pełno E-34 stoi

Foak Polisz Góvvnerment End Loł :]

Średnie spalanie w cyklu mieszanym: 10,1L Pb/11,8L LPG / 100 km

Moje autko: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=151&t=245534

Opublikowano
  • Autor

Juz ogarnalem temat.Okazalo sie,ze byly urwane 2 przewody przy czujniku cisnienia w ukladzie,ktory znajduje sie w osuszaczu i dodatkowo znalazlem urwany przewod od wtyczki wentylatora klimy:) Teraz klima smiga jak nalezy ale mam jeszcze jeden problem,a mianowicie jak ustawie nadmuch na szybe,to po lewej stronie dmucha zimne powietrze,a po prawej gorace :/ Co moze byc przyczyna? Czytalem gdzies ze jakies elektrozawory,ale gdzie one sie znajduja i skad bede wiedzial ktory to prawy a ktory lewy?

Ps.Osuszacz znajduje sie pod maska z prawej strony pod zbiorniczkiem od spryskiwaczy.

Opublikowano
Elektrozawory znajdują się pod pokrywą, obok skrzynki z bezpiecznikami ;] Gdzieś na forum było napisane jak się nimi zająć, ale nie pamiętam w którym wątku, poszukaj :D

Foak Polisz Góvvnerment End Loł :]

Średnie spalanie w cyklu mieszanym: 10,1L Pb/11,8L LPG / 100 km

Moje autko: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=151&t=245534

Opublikowano
Moze byc tak ze jak masz mało gazu w klimie to sie nie włacza pytanie czy masz wszystko szczelne