Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam problem z urywającym się paskiem od klimatyzacji. Wymieniałem pasek wieloklinowy, przy okazji wymieniłem pasek od klimy. Po przejechaniu ok 100-200km pasek klimy poszedł w strzępy. Uznałem iż możliwe że wskoczył jakiś kamyczek lub coś i zerwało pasek. Założyłem nowy, tym razem z okolic paska po włączeniu silnika dochodził stukot. Przejechałem pare kilometrów - stukot ustał. Jednak po dołożeniu kilkudzieśieciu kilometrów pasek ponownie został urwany. Dodam że wszystko dzieje się bez włączania klimatyzacji. Ktoś ma jakieś pomysły jaka może być przyczyna? (paski nie drogie ale bez przesady :D)

Opublikowano

Ja stawiam kolego na napinacz ,masz walnięte łozyskow nim i rolka moze falowac paskiem troche na biki przez co nie równo siedzi na kołach pasowych.troche sie tak pokreci na nich i go zerwie.Przerabiałem ten temat dawno temu.Defekt rolki miałem,200-300 km i sru-po paseczku.Jezeli nie to przyjzyj sie dobrze kółkom pasowym,może ktos wczesniej kombinował cos ze spręzarka i nie jest w idealnej linii z kołem napedowym.Ten pasek pracuje na wysasnych obrotach dlatego nie potrzeba dużego dystansu żeby go trafiło.Możesz miec tulejki w których jest wałek od napinacza wybite i też bedzie całosc pracowała-efekt ten sam-po pasku.Ja stawiam 99% na napnanie paska.Rozbiez i przepatrz,łatwo od spodu samochodu.Dałem ci rysunek ja k to wygląda.POzdr

http://realoem.com/bmw/diagrams/k/d/196.png

częsci 2,3,5,6,7,to posprawdzaj jak i samą rolke.

Opublikowano
Wymien napinacz, ja kilka dni temu tez tak mialem, 3 paski poszly sie... Lozysko sie sypie i rolka sie blokuje. Powodzenia