Skocz do zawartości

[E90] 320i - lecą po kolei uszczelki... odma?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Halo koledzy,

byłem w warsztacie i wymieniano mi drążek kierowniczy. Po zdjęciu osłony okazało się, że bunia cieknie z kolejnego miejsca. Tym razem poszła uszczelka miski olejowej. To już trochę za dużo, jak na zwykły przypadek. Poprzednie wycieki:

- spod pokrywy puszki filtra oleju (wymienione)

- spod puszki filtra oleju (wymienione)

- spod kołnierza jakiegoś czujnika na pokrywie zaworów (wymienione)

- spod pokrywy zaworów

- z uszczelniacza skrzyni biegów (na wał)

No i teraz doszła ta miska. To nie wygląda na niepowiązane wycieki... po kolei wypycha mi uszczelki :( Może jest zbyt wysokie ciśnienie w układzie olejowym? Czy to może być wina niedrożnej odmy, separatora oleju, czy jak to się zwie?

Czy ktoś mógłby pokazać na zdjęciu tego silnika (N46), gdzie jest odma? Znalazłem w real oem, ale nie mogę znaleźć tego fizycznie, a niemal wszystkie tematy na forum o odmie dotyczą diesli :) Czy odmę w mojej buni się czyści czy wymienia? Nie sądzę, żeby było to robione wcześniej, a samochód ma 100kkm.

Czy oprócz zapchanej odmy mogą być jeszcze jakieś inne przyczyny masowego zgonu uszczelek? Swoją drogą to ciekawe ile jeszcze uszczelek mi do pocieknięcia zostało :D

Opublikowano
Witam kolego,co prawda nie znam odpowiedzi na dręczące cię pytania,ale swoją drogą też mam problem z wyciekami oleju z mojego N46(przelot70tysia)Jak byś mógł luknij na mój post zatytułowany "wyciek oleju".Załączyłem również foty owych wycieków,zawsze możemy wymienić swoje spostrzeżenia i na wzajem sobie pomóc gdyż silniczków benzynowych jak zauważyłeś jest niewiele na forum :cry2: Prawda jest taka że przy tych przebiegach takie sytuacje jak wycieki oleju nie powinny mieć miejsca,oczywiście wszystko da się naprawić ale ogólny niesmak pozostaje :nienie:
Opublikowano

czy stan oleju nie byl dużo za duży?

mam kolege, który nie widział stanu na bagnecie swojego Audi (chyba ślepy był zwyczajnie) i profilaktycznie dolewał co jakiś czas aż wywaliło mu jakiś uszczelniacz. Mechanik spóścił 0,5 czy 1 litr oleju ponad stan

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
  • Autor

Nie wiem ile jest oleju, ale z każdym dniem coraz mniej :)

No i jedyną opcją sprawdzenia poziomu jest oil check na desce, zawsze sprawdzałem i było "ok". Olej ostatnio wymieniany w ASO. W sumie to cieknie już od dłuższego czasu patrząc po zaolejeniu części silnika i ilości zebranej na osłonie, a samochód nie krzyczy, że mu mało oleju...

W każdym razie prośba nadal aktualna, chcę sprawdzić odmę, ale nie mogę jej zlokalizować :)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Odma w N46 to nie jest prosta sprawa. Ja mam ponad 170 tysięcy i chciałem wymieć profilaktycznie ale zobaczyłem ile z tym roboty i póki co dałem sobie spokój. Odme sie wymienia nie czyści to zamknieta puszka plastikowa i rozebranie jej powoduje zepsucie. Odme masz schowaną za kolektorem ssącym. Roboty jest sporo. Trzeba zrzucić filtr powietrza, przepustnice, osłony plastikowe i na końcu sam kolektor ssący. Pod/za nim jest odma. Jak nie macie pojęcia o mechanice nie radzę samemu grzebać. Sama odma koszt w ASo ok 170 zł nie wiem ile biora za wymianę. Ja miałem wymienianą uszczelke pod pokrywą zaworów przy ok 140 tysiącach w DE i tam powiedziieli w ASO że to normalne przy takim przebiegu. Czy powinno sie to dziać po przebiegu 100 tysi, jeżeli masz ori przebieg, tego nie wiem ale może sie to przydażyć.
Krzysztof
Opublikowano
  • Autor
Dzięki. To miejsce właśnie obstawiałem, ale nie byłem pewien. Czy zdjąć trzeba kolektor. No trudno. A jest jakiś sposób aby sprawdzić, czy odma jest niedrożna? Czy wymienić w ciemno? Bo sama uszczelka zaworów może sobie pocieknąć, ale tyle na raz to dziwne.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Teoretycznie, w dieslach, jak jest zapchana odma pcha olej w wydech czy tak samo jest w benzynie to nie powiem. W BMW mówią, że odmę w benzynie powinno się wymieniać po 160 tysiącach. Kolektor musisz ściągać bo odma jest między kolektorem a blokiem silnika i inaczej jej nie wydłubiesz.
Krzysztof
Opublikowano
  • Autor

I już po akcji. Odma była sprawna, a przyczyną wycieku oleju było... niewłożenie uszczelki (koszt: 50 gr). na rurkę prowadzącą z miski olejowej do odmy podczas poprzedniej zmiany oleju. Efekt był taki, że po prostu tryskało olejem i cały silnik był nim pokryty :(

Nota bene - ostatnio olej wymieniali w Inchcape :P No to na pewno podjadę do nich na serwis olejowy w najbliższej przyszłości.

Opublikowano
pojechałbym i zrobiłbym awanture, ew. kazałbym zwrócić kasę za niefachowo wykonaną usługe.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv