Skocz do zawartości

chłodzenie i brak mocyna ostatnim biegu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam kłopot z moim BMW 318 M40 87 r. Bumka grzała mi się. Wymienili mi:

-wiskoze

-termostat

-chłodnice

a mimo to wskazówka od temperatury wychyla się znacznie ponad 90 st. Płyn jest i go nie ubywa.

Drugi problem to taki ze np. od 140 km\h z pedałem w podłodze na piątym biegu nie przyspiesza i stoi w miejscu, a na trzecim biegu spokojnie idzie 140.. 150... 160..

Opublikowano
Siema mam prawie to samo tylko ze z 1.6 m40 no i ze moj na 5 piegu rozpedza sie do 160 a jak go pokrece do odcinki to idzie prawie 200 :D cos z silnikem a nic ci nie stuka nie puka
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Na trójce 160???? od czego ty masz dyfer? a na 5 biegu przy 3 tyś ile masz na blacie?
Opublikowano
i ze moj na 5 piegu rozpedza sie do 160

na 5 a nie na 3 :D na 2 jade 110 tylko ze tak naprawde to nie mam odcinki :D

Opublikowano
kiedy kupiles auto? moze ktos zalozyl do niego dlugi dyfer np od diesla? nie wymieniales dyfra ostatnio. jakie masz przelozenie.. na dyferencjale masz (powinna tam byc) tabliczka z przelozeniem.. w 1.8 jest chyba seryjnie 4.10 i 4.44 . ile masz na obrotomierzu na 5 biegu przy 100..
Nie wazne przy czym stoisz.. Wazne jak tym jezdzisz
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
i ze moj na 5 piegu rozpedza sie do 160

na 5 a nie na 3 :D na 2 jade 110 tylko ze tak naprawde to nie mam odcinki :D

Ale ja do kolegi skrzypola pisałem, bo on pisze ze na 3 140, 150,160...

Opublikowano
aha sorki nie zauwazylem :D ja sprawdze ile na 3 wycisne to wam napisze ;p
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
to masz długie przełożenie coś na tej trojce. Pewnie dyfer jest za długi do tego silnika. Ja mam na 3 tak do ok130 jak donbrze pamiętam
Opublikowano
Nie dawno wymienialem simeringi to bylo jeszcze napisane 1.8 e30 jakims bialym markerem no i wiem ze z 50 kilo wazyl he
Opublikowano
  • Autor
posprawdzam to wszystko i napiszę
Opublikowano
  • Autor

po testach..

- przy 100 km/h ok. 1750 obrotow

- na 2. biegu idzie 120 km/h, może poszłaby 130 km/h...

- na 3. biegu 180 km/h, może poszłaby 190 km/h..

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
1750 przy 100 km/h w m40?? To masz rzeczywiście coś nie tak z mostem lub skrzynią. do m40 szły mosty 4,1 lub 4,4. Ja mam 4,1 i przy 3 tyś mam na ostatnim biegu 110-112 km/h. Przy takim przełożeniu to ja się dziwie ze się daje tym jechać jakoś sensownie.
Opublikowano
  • Autor
co masz na mysli mowiac jechac sensownie?
Opublikowano
ma na myśli to że twoje auto raczej nie jest w stanie przyspieszać... zmień dyfer na 4,10 lub 4,27 i będzie gitara :D
Opublikowano
czemu moja czarnula ma kopa tylko ze od 3 tys obrotow a z tego co widze ze na ostatnim biegu na 3 tys obrotach kolega ma jakies 110 km\h ja tez mam tyle a na trzecim biegu normalnie 160 idzie
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Nie rozumiesz?? Jak masz 300koni pod maską to możesz mić przełożenie by przy 100km/h mieć tylko 1750 obortów. A że masz stado sporo mniejsze to takie przełożenie nie jest dobre dla dynamiki jazdy. Jest stanowczo za duże jak na tej mocy silnik. Zmień ten dyfer po pewnie w nim lezy przyczyny i bedzie się zbierał jak marzenie. Po na pewno na 5 biegu od 70km/h ja Cię objadę. I nawet jak zredukujesz na 4 bieg to ja i tak CIę objae na 5 biegu bo Twój 4 bieg bedzie miał wieksze przełożenie na kołach niż ja na 5 biegu.
Opublikowano
ten dyfer co ja mam jest od 1.8 a z tego co mi wiadomo dyfer od 1.8 jest taki sam jak od 1.6
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
A jakie ma przełożenie???? Sprawdź to. W 318i i 316i z silnikami m40 były 4,1 lub 4,4.
Opublikowano
a to jest na dyfrze z boku napisane czy na dekielku na takiej blaszce z srubka przyczepione?
Opublikowano

z niezbyt wyrafinowanych obliczeń wyszło mi że posiadasz dyfer 2,93 lub coś koło tego :)

podnieś auto wejdź pod spód policz obroty koła i wału i będziesz wiedział :)