Skocz do zawartości

320i - DSC samo się wyłącza po przejechaniu kilku km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od kilku dni mam taki problem że po przejechaniu około 1km czasami 2-3km wyłącza się kontrola trakcji.

Po prostu zaczynają się świecić żółty trójkąt i żółty wykrzyknik.

I nie da się już jej włączyć w czasie jazdy tylko trzeba wyłączyć silnik, włączyć ponownie i wtedy działa normalnie sprawdziłem chcąc spalić gumy i się n ie da i działa przez jakieś 1-3km i znowu się wyłącza(i nie działa bo można palić gumę) i się nie da włączyć bez ponownego uruchomienia silnika.

Czy ktoś wie co to może być?

Opublikowano

Ja nie wiem, ale wiem kto może wiedzieć... :D

Interfejs diagnostyczny :)

Kontrole trakcji moduł może wyłączyć z powodu awarii kilku elementów w samochodzie, począwszy od problemów ze stykami poprzez przepustnice, czujnik skrętu kierownicy, czujniki w kołach...

ps.

widzę że już się przymierzyłeś do e46, więc może uzupełnij profil wtedy na przyszłość będzie łatwiej. :cool2:

Opublikowano
widzę że już się przymierzyłeś do e46, więc może uzupełnij profil wtedy na przyszłość będzie łatwiej. :cool2:

już uzupełniony. :cool2:

Może rzeczywiście to te czujniki w kołach bo 3 dni wcześniej zmieniałem na letnie i może na wulkanizacji coś uszkodzili.

Opublikowano

Tak, jeździłem cały poprzedni sezon.

To są alufelgi 18"

z tyłu 255/35 R18

z przodu 225/35 R18

Wygląda to tak:

http://www.kali.hostit.pl/BMW/

Fakt że są bardzo szerokie ale cały poprzedni sezon było OK ani razu się to nie zdarzyło.

A teraz 1-3km przejadę i za każdym razem się DSC wyłączy i tak się dzieje od zaszłego piątku a 3 dni wcześniej były koła zmienione właśnie na te.

Opublikowano

Byłem pod kompem i wykazał JAKIŚ CZUJNIK KĄTA SKRĘTU.

Mechanik mam mi na niego popatrzeć tylko nie wiem czy od patrzenia się naprawi. :D

Opublikowano

Od samego patrzenia to chyba ciężko, no chyba że Kaszpirowski będzie naprawiał :)

Poczytaj na necie o kalibracji tego czujnika, czasami pomaga a jak nie to wymiana choć niektórzy też próbują najpierw go czyścić.

Opublikowano

Przed chwilą dzwoniłem do mojego mechanika i powiedział że zauważył że jak auto jedzie na wprost to kierownica jest lekko w lewo i tak rzeczywiście jest bo sam już to wcześniej zauważyłem chociaż nie miałem wrażenia żeby auto ściągało na którąś stronę.

Ale on twierdzi że może wystarczy ustawić zbieżność tak żeby kierownica była prosto.

Opublikowano

Tylko muszę podjechać na szarpaki bo mechanik mówi że chyba są wybite łączniki stabilizatora i na sworzniu pękła guma ,dostaje się tam piasek i chyba już ma luzy i przed zbieżnością trzeba to zrobić .

Czy ktoś się o orientuje czy moje auto ma wymienne sworznie czy cały wahacz trzeba wymienić bo ponoć w e46 są w wersje.

Moje auto to:

BMW E46 320i

Silnik: 2.2 benzyna 170KM M54

Rok produkcji: 2001 lipiec

Opublikowano
Jeżeli wahacze są seryjne to sworznie są niewymienialne, z tego co się orientuję to tylko mayle robi wahacze z wymienialnymi sworzniami.
Opublikowano

Byłem na przeglądzie zawieszenia i okazało się że mam przestawioną zbieżność w tylnych kołach z przodu jest idealnie.

A i okazało się że prawy tylni amortyzator się wylał i ma 37% skuteczności (lewy ma 75% podobno nowe tyle mają i nie ma potrzeby wymieniać obu) i już zamówiłem nowy KEYABA bo podobno są dobre cena 230zł.

I mechanik stwierdził że trzeba zrobić zbieżność kół tylnych i kierownica będzie prosto w czasie jazdy na wprost i kontrola trakcji powinna przestać się wyłączać.

Trochę mi się wydaje dziwne że tylna oś ma aż taki wpływ na ustawienie koła kierownicy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No i chyba po problemie.

Wymienili mi:

- amortyzator tylny

- osłonę amortyzatora

- poduszkę amortyzatora

- drążki stabilizatora

- czujnik wałka rozrządu (bo w kompie pokazywało błąd tego czujnika)

Mechanik powiedział że zbieżność kół tylnych była mocno przestawiona i zrobili geometrię.

Zapłaciłem 900zł przejechałem jakieś 5-6km i się kontrola trakcji nie wyłączyła czyli chyba jest OK.