Skocz do zawartości

316 Touring - problem z odpalaniem po jeździe na gazie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od jakiegoś czasu mam następujący problem: odpalam zimny samochód na benzynie bez żadnych problemów, rozgrzewam go trochę zanim przełączę na gaz. Po jeździe na gazie mam problem z odpalaniem - za pierwszym razem odpala i za chwile gaśnie, zakręcę jeszcze ze dwa razy po pare sekund i jest ok. Problem nie występuje, jeśli po jeździe na gazie samochód postoi kilka godzin (pali od razu). Podejrzewam, że to coś z gazem - przez jakiś czas jeździłem tylko na benzynie i nie było żadnych problemów, może pada reduktor? (zrobiłem na gazie ponad 80000). Jeśli ktoś spotkał się z podobnym problemem, proszę o pomoc (szukałem w wyszukiwarce i jakoś nic takiego nie mogłem znaleźć)

Pozdrawiam wszystkich zagazowanych

Opublikowano
ja tam znawcą gazu nie jestem - ale znajomy mechanik, który sam ma gaz i jeździ na nim kilka lat, kiedyś mi mówił że najlepiej zapalać i gasić na benzynie :norty: - ale to tylko tak moje mała sugestia - jak poza tematem to sorry :hand: ale tak mi się nasuneło
Bayerische Motoren Werke http://img482.imageshack.us/img482/7716/bmwsmiley9vq.gif
Opublikowano
Witam

Od jakiegoś czasu mam następujący problem: odpalam zimny samochód na benzynie bez żadnych problemów, rozgrzewam go trochę zanim przełączę na gaz. Po jeździe na gazie mam problem z odpalaniem - za pierwszym razem odpala i za chwile gaśnie, zakręcę jeszcze ze dwa razy po pare sekund i jest ok. Problem nie występuje, jeśli po jeździe na gazie samochód postoi kilka godzin (pali od razu). Podejrzewam, że to coś z gazem - przez jakiś czas jeździłem tylko na benzynie i nie było żadnych problemów, może pada reduktor? (zrobiłem na gazie ponad 80000). Jeśli ktoś spotkał się z podobnym problemem, proszę o pomoc (szukałem w wyszukiwarce i jakoś nic takiego nie mogłem znaleźć)

Pozdrawiam wszystkich zagazowanych

Sprawdz przekaznik ktory wylacza pompe podczas przelacznia na gaz.Moze styki sa juz przepalone i niezawsze łaczą .Tak bylo w moim przypadku.

518i LPG - wersja poscigowa :)
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Tak, znam to...

Problem: LPG zestrojone zbyt bogato. Sterownik silnika dopasowywuje się do tego ustawienia. Potem przełączając na Pb ma za małą dawkę i problem z zapalaniem i jazdą. Problem ustaje po chwili. Na zimnym odpalisz bez problemu, bo niska temperatura podwyższa (przedłuża) czas otwarcia wtryskiwaczy... programowo oczywiście.

Rozwiązanie: Regulacja LPG.

Ogólnie to nie napisałeś, jaką masz instalację. Jeżeli wtrysk to kieruj się tym powyżej. Jeżeli II generację, to dochodzi jeszcze parę innych rzeczy.

Kai
Opublikowano
potwierdzam to, dokładnie miałem to samo, zmiana ustawien lpg rowiązała sprawe. Oczywiście to może być jescze problem parownika. Mowa o instalkach z mikseram

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano
  • Autor
dzięki za rady, mam zwykłą instalację z mikserem, zacznę od regulacji LPG i sprawdzenia wszystkich styków, może to coś da
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam

Sprawdziłem ustawienia LPG - wg kompa wszystko jest ok, przeczyściłem też wszystkie styki i nic nie pomogło. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś sugestie, to proszę o pomoc. Zajechałem do gazowników i chcieli od razu zmieniać reduktor, nawet nie zajrzeli pod machę partacze jedni. A może ktoś zna jakichś dobrych gazowników w Białymstoku?

Pozdrawiam i proszę o rady

Opublikowano

u mnie tez gazownicy nie mieli pojecia o tym jak to ustawić, poprostu nie maja odpowiedniej wiedzy i kieruja sie tylko wskazaniami jakis lampek. W zasadzei jak ja miałem uszkodzony [parownik to przy ostrzejszym wcisnieciu gazu powiedzmy ze na zimnym jescze reduktorze to po wrzuceniu na luz poprostu gasł i ciezko było go odpalić i to była ewidentna wina reduktora.

Ale pierw zaczał bym od przykrecenia reduktora i zarazem odkrecenia śruby przed mikserem żeby nie stracił na mocy. kręcąc parownikiem zmniejszasz w nim cisnienie gazu a odkrecając śrubę przed mikserem zwiększasz srednice przepływu. U mnie po przykreceniu parownika i odkreceniu śrubu pali tyle samo a moc wzrosła no i znikły problemy przy odpalaniu po zgaszeniu na jescze nie dokonca rozgrzanym parowniku.

Oczywiście możesz zapamietać pierwotne ustawienia parownika i śruby tak żeby ewentualnie wrócić do ustawiń pierwotnych. Jeszcze jednym powodem takiego zachowania może powodować zle wpięcie wody do parownika. tam gdzie w parowniku pisze OUT tam ma wypływać (góra) a tam gdzie IN wpływać (dół), to w brew pozorom bardzo ważna sprawa. Gdy sytuacja jest odwrotna membrana jest tylko mywana woda bo woda leci z gory i wysysana jest z dołu i wystepuje nieprawidłowe odparowanie i porywanie drobinek ciekłego gazu co moze pwoodowac zalewanie. W prawidłowym podłaczeniu wody w parowniku stoi woda i jest on wypełniony na maxa i przepływ ciepła jest prawidłowy (ciepło idzie z dołu do góry !!!). Sprawdzone , przy złym podłaczeniu parownik wytrzymał tylko 40 tys km i to w dodatku były z nim problemy cały czas. Nowy dobrze podłaczony juz ma 50 ty i działa bez zarzutu :D

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor
Zmieniłem parownik, kosztowało mnie to co prawda 350 zł., ale mam problem z głowy - teraz pali bez problemu na ciepłym i zimnym silniku, zawsze za pierwszym razem