Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !!!

Jestem zmuszony wymontować w swojej BMW 525d turbinę tylko nie bardzo wiem jak się do tego zabrać , z góry próbować ? czy od dołu na kanale ? proszę kogoś kto to już robił o jakieś wskazówki :) z góry Dziękuje :)

Opublikowano

Wygodniej jest na kanale. z góry to się namęczysz a nie wiem czy w ogóle się da. Po wymianie turbo licz się z tym żeby mieć na nią gwarancję musisz powymieniać filtry i olej. Jeśli masz TDS 525 to polecam castrol long life 5w30, nie kupuj przypadkiem tego co jest w katalogu 0w30 do w lato będziesz miał frytki z silnika :)

Jeśli już wymieniasz turbo, to dobrze jest wyczyścić dolot, intercooler i zajrzeć do EGR wyczyścić siatkę z odmy. Znajdziesz wszystko w moich postach.

Opublikowano
To już jest Common Rayli ktoś mi mówił żeby się dostać do turbo to trzeba pokrywę zaworów zdejmować, dlatego sie pytam bo tej pokrywy to sam nie chcę zdejmować to trzeba by było razem z wtryskiwaczami to wolę sie za to nie brać :) Egr mam przeczyszczony ,odma też wymieniona. A powiedz mi czy da się wykręcić gruszkę bez demontażu turbiny ???
Opublikowano

ja mam starego tds więc ci raczej nie pomogę ale powinien być dostęp do gruszki, żeby ja potraktować wd-40 i zobaczyć czy nie jest zapieczona.

u mnie wygląda to tak i raczej nie ma problemu dostać się do gruszki.

http://www.realoem.com/bmw/diagrams/d/l/4.png

Opublikowano
Już uporałem się z tą turbiną wymontowanie jej zajęło dobrą godzinkę :) Jakby ktoś miał problem z wymontowaniem turbiny to piszcie ile będę mógł to pomogę :)
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano
ja mam prosbe jak bys mogl to napisz jakies wskazowki jak ja wyjales... od dolu na kanale tak.? i czy na cos mam uwazac przy wyjmowaniu turbawki.?
Opublikowano

W 530d łatwiej wyjąć turbo górą. za to dobrze mieć od dołu dostęp do odkręcenia oleju choćby nawet.

Generalnie najazdy + robota od góry dają szybkie wyjęcie turbo.

• 9 miesięcy temu...