Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Po ost zdarzeniu z rozbita przednia szyba (uderzenie kamieniem) i kosztem wymiany na orginalna BMW, ktory sie zamknal w kwocie 2300zl chcialbym sobie ubezpieczyc szyby ale ktory ubezpieczyciel zwroci pieniadze za wymiane na orginalna.Prosze o opinie
Opublikowano

Temat przerabiałem w tamtym roku akurat OC+AC+szyby miałem w Warcie. Z resztą pisałem o tym w podobnym temacie ( :search: ) ale do rzeczy.

Właściwie każda firma ubezpieczeniowa ma w ofercie ubezpieczenie szyb, ceny są podobne +/- 10 zł różnicy.

Zasada jest taka: zgłaszasz uszkodzenie szyby -> jedziesz do wskazanego warsztatu, który wskaże Ci ubezpieczyciel -> zakład sprawdza co i jak -> oczywiście dostarczasz im polisę i inne dokumenty auta -> oni sprawdzają po nr VIN jaka szyba powinna być zamontowana w Twoim aucie -> jeśli okaże się, że dostępny jest zamiennik szyby ORI to wkładają zamiennik - jeśli nie to zamawiają ori. Akurat w moim przypadku tak było - ori. Cała operacja wykonywana jest bezgotówkowo, czyli Ty nie ponosisz żadnych kosztów (przynajmniej tak jest w Warcie). Niby ograniczenie jest do 2000zł - a moja szyba kosztowała jakieś 1800zł+wymiana chyba ze 150zł także w budżecie się zmieściłem. Nie wiem jak jest w przypadku, kiedy wartość szyb przewyższa górną granicę tej kwoty do. Czy klient dopłaca różnicę czy nie.

Chyba wszystko.

Teraz też mam odprysk więc czekam na rozwój sytuacji (obecnie mam auto ubezpieczone w Unice). Ogólnie jakiś pech mam do kamieni, ostatnio też przyjąłem głaza na szybę i się lekkie zadrapanie zrobiło + odprysk na masce :mad2: :mad2: :mad2:

Pzdr.

Opublikowano
Ok dzieki za odpowiedz ale co jesli jest dostepny zamiennik ?? A ja np nie chce zamienika czy moge doplacic roznice?? Poszukuje firmy ktora, pokryje koszty orginalnej szyby BMW jest wogole taka??
Opublikowano

Wiesz co w tej kwestii nie pomogę, trzeba by już to pytanie zadać ubezpieczycielowi. Wiem, że procedura jest taka - jest zamiennik - wkładać zamiennik - nie ma to oryginalną szybę.

Pzdr.

Opublikowano

Zależy od Ubezpieczyciela. W Warcie jest tak, że możesz pojechać sobie do ASO - naprawa będzie jednak gotówkowa i pokryta wyłącznie w takiej wysokości, w jakiej ta usługa kosztowałaby u partnera Warty (Jaan lub NordGlass). Czyli jeżeli w NordGlass powiedzą Ci że całość to 1500 zł, a w ASO przypuśćmy 3000 zł to musisz różnicę dopłacić sobie sam.

Jestem w trakcie przerabiania tego tematu. Szkodę zgłosiłem w zeszły piątek (mam już niezłe pęknięcie). Do mojej szyby brak zamiennika, czekam aż załatwią oryginał. Najlepsze to jest to że sami się przyznali, że muszą ją kupić w ASO BMW bo inaczej jej nie dostaną. Tak więc będzie znaczek i o to chodzi :)

Pozdrawiam

Opublikowano
W Uniqa jest możliwość oryginału, ale najpierw trzeba założyć ze swoich funduszy, a potem ubezpieczyciel zwraca pieniądze za naprawę.

Nie ma rozliczenia bezgotówkowego?? :shock: :roll:

Opublikowano

No tak, ale jak nie ma zamiennika to wkładają ori? No tak było przynajmniej w Warcie i z płaceniem nie było problemów, Warta rozliczała się z firmą w której wymieniałem szybę (umowa Warty z tą firmą) zresztą z Uniquą też mają podpisaną umowę.

Pzdr.