Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam do wymiany w bmw 3.0 d po lifcie z 2004r olje mialem dotychczas od nowosci castrol edge 0w40 mam teraz nalatane 120 000 nie lepiej zmienic olej na 5w40 badz 10w 40? ?

kolejne pytanie to jakiej firmy sa wahacze orginalne w bmw?? i gdzie mozna kupic porsze o podanie jakiegos pewnego dystrybutora ?? chyba za cos polecicie koledzy chodzi mi o wymiane tego dolnego z lewej strony po zimie cos zaczelo mu sie hałasować dziekuje pozdrawiam ;)

Opublikowano
napewno nie zmieniaj na 10w40, bo taki olej nie spełnia normy LL, takiego oleju nie leje się do 3.0d.
Opublikowano
mam do wymiany w bmw 3.0 d po lifcie z 2004r olje mialem dotychczas od nowosci castrol edge 0w40 mam teraz nalatane 120 000 nie lepiej zmienic olej na 5w40 badz 10w 40? ?

kolejne pytanie to jakiej firmy sa wahacze orginalne w bmw?? i gdzie mozna kupic porsze o podanie jakiegos pewnego dystrybutora ?? chyba za cos polecicie koledzy chodzi mi o wymiane tego dolnego z lewej strony po zimie cos zaczelo mu sie hałasować dziekuje pozdrawiam ;)

hmmm... :think:

jeśli chodzi o olej... to polecam oryginalny olej BMW LL-04 5w30... dostępny na allegro za jakieś 24-25 zł za litr... :oops:

a co do części... to masz info-reklamę na forum... czyli http://www.czescidobmw.pl/

sprawdzony i godny polecenia sklep z częściami oryginalnymi oraz dobrymi zamiennikami... :cool2:

pozdrawiam

cosmo

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
Napewno od nowosci nie miales zalanym 0W/40 jak juz to zalewane byly 5W/30 i to Castrolem Edge.a przy tym przebiegu to nie zmieniaj na zaden inny olej,jak tylko na ten zalecany 5W/30 i to Castrolem Edge.
Opublikowano
napewno nie zmieniaj na 10w40, bo taki olej nie spełnia normy LL, takiego oleju nie leje się do 3.0d.

A co takiego się stanie kolego jak tego naleje.Castrol Magnatec, 10W40 Możesz powiedzieć kolego. Miałeś jakieś problemy po nalaniu tego oleju.

Opublikowano
Nie przesadzaj, jeżeli podana jest wartość 5w30 to po coś ona jest. Pewnie na krótką metę nic się nie stanie. Ale z niższym olejem będziesz jeździł wg komputera??? To po co LL??? To zalej olej no name i ok :duh:
Opublikowano

Ja tu koledzy nie mówię :duh: że ma nalać 10w40.Tylko nie przesadzajcie z tym olejem.Odpowiedni olej się leje według tego jaki auto posiada prawdziwy przebieg a nie wzięty z kosmosu.Spotykałem się już z autami gdzie leciał cały osprzęt przy silniku a na liczniku było 110 tyś :norty: ( nie realne )

Skoro się pyta kolega o takie rzeczy jaki wlać jej olej to samo przez siebie nasuwa się tu odpowiedz.W ASO będą wiedzieli jaki olej wlać i jaki ma przebieg.

Opublikowano (edytowane)

A co takiego się stanie kolego jak tego naleje.Castrol Magnatec, 10W40 Możesz powiedzieć kolego. Miałeś jakieś problemy po nalaniu tego oleju.

Kolego , mój kuzyn (530d ,184 KM, przebieg wtedy ok. 220kkm) jeździł trochę na magnatecu, tylko nie pamiętam, czy to był 10w40, czy syntetyk 5w40, który nota bene też nie spełnia normy LL, miał następujące objawy: latem w gorące dni, gdy silnik był rozgrzany, przy wlączonej klimie, podczas postoju w korku ( Wa-wa) zapalała mu się kontrolka ciśnienia oleju silnika. Gdy nie pomagało wyłączenie klimy, przerzucał on wtedy bieg z D na N i zwiększał wolne obroty, lampka wtedy gasła. Po zmianie oleju na zgodny z instrukcją BMW ( akurat na shell helix ultra 5w40), problem ten więcej się nie pojawił. Uważam, że lepiej nalać to co fabryka każe, niż cudować coś z innymi nie zalecanymi olejami, poza tym można wtedy zmieniać olej zgodnie z inspekcją , czyli co 20kkm. Poza tym obojętnie, czy silnik ma 100kkm, czy 600kkm powiniem jeżdzić na tym , co zaleca fabryka.

Edytowane przez adamsaba
Opublikowano
No nie zaprzeczam nie zaprzeczam koledzy że leje się to co fabryka zaleca.A mianowicie chodziło mi tylko o to że jeżeli już nalałby tego 10w40 to na pewno auto dęba by mu nie stanęło ani klekotać nie zaczęło :wink:
Opublikowano
w mojej, niemieckiej instrukcji ( 530d, 184KM, 2000r.) jest napisane: można trochę dolać (w wyjątkowych sytuacjach) oleju 10w40-- wyjątkowa sytuacja to: brak możliwości zakupu odpowiedniego oleju i stan oleju poniżej minimum.
Opublikowano

CIEKAWA ROZMOWA NA TEMAT OLEJU:

Re: jaki olej bmw x5 + wymiana wachacza

Wysłane: Wto Lis 22, 2011 1:31 pm

Od: kierowcabmw

Do: adamsaba

Temat: jaki olej bmw x5 + wymiana wachacza

adamsaba napisał(a):

w mojej, niemieckiej instrukcji ( 530d, 184KM, 2000r.) jest napisane: można trochę dolać (w wyjątkowych sytuacjach) oleju 10w40-- wyjątkowa sytuacja to: brak możliwości zakupu odpowiedniego oleju i stan oleju poniżej minimum.

kolego znam takich co zapierdalają na 10w40 z wymianą filtra oleju i jeżdżą i jeżdżą i się nic nie dzieje .Żadne kontrolki się nie zapalają latem jak tam kolega farmazony wypisuje.STUNT-YAMAHA YZF-R6 "08 I WSZYSTKO NA TEMAT

kierowcabmw

Dołączenie: Śro Cze 04, 2008 8:09 pm

Miejscowość: Polska

Prywatna wiadomość

Wysłane: Wto Lis 22, 2011 5:59 pm

Od: adamsaba

Do: kierowcabmw

dla mnie to możesz jeździć nawet na superolu.adamsaba

Dołączenie: Pon Mar 02, 2009 7:24 pm

Miejscowość: Piotrków Tryb.

Prywatna wiadomość

olej

Wysłane: Wto Lis 22, 2011 8:16 pm

no a jak dla mnie to na glutach z nosa kolego.Pytasz się o takie sprawy że bania boli.Załóż temat jak wymienić przednią wycieraczkę po Lifcie - to się dowiesz może czegoś .NartaSTUNT-YAMAHA YZF-R6 "08 I WSZYSTKO NA TEMAT

kierowcabmw

Prywatna wiadomość

Opublikowano (edytowane)
:mad2: Bardzo ale to bardzo ciekawy gość. Ciekawe czy sam się stosuje do swoich zasad!!!!! Prywatnie to może poszaleć :nienie: , oficjalnie pewnie by go zjedli. :evil: Edytowane przez ArtPol74
Opublikowano
CIEKAWA ROZMOWA NA TEMAT OLEJU:

Wysłane: Wto Lis 22, 2011 1:31 pm

Temat: jaki olej bmw x5 + wymiana wachacza

adamsaba napisał(a):

kolego znam takich co zapierdalają na 10w40 z wymianą filtra oleju i jeżdżą i jeżdżą i się nic nie dzieje .Żadne kontrolki się nie zapalają latem jak tam kolega farmazony wypisuje.STUNT-YAMAHA YZF-R6 "08 I WSZYSTKO NA TEMAT

kierowcabmw

Prywatna wiadomość

Wysłane: Wto Lis 22, 2011 5:59 pm

Od: adamsaba

Do: kierowcabmw

dla mnie to możesz jeździć nawet na superolu.adamsaba

Dołączenie: Pon Mar 02, 2009 7:24 pm

Miejscowość: Piotrków Tryb.

Prywatna wiadomość

olej

Wysłane: Wto Lis 22, 2011 8:16 pm

no a jak dla mnie to na glutach z nosa kolego.Pytasz się o takie sprawy że bania boli.Załóż temat jak wymienić przednią wycieraczkę po Lifcie - to się dowiesz może czegoś .NartaSTUNT-YAMAHA YZF-R6 "08 I WSZYSTKO NA TEMAT

kierowcabmw

Prywatna wiadomość

No właśnie kolego pokazałeś wszystkim jak podchodzisz do prywatnej poczty.No jak dla mnie to kolego kompletna kompromitacja ujawniać prywatną korespondencje.Ale cóż zdarzają się i tacy ludzie i nikt na to nic nie poradzi.Taka postawa kolego to typowa postawa wazeliniarstwa, donosicielstwa.

Art. 23. Dobra osobiste człowieka, jak w szczególności zdrowie, wolność, cześć, swoboda sumienia, nazwisko lub pseudonim, wizerunek, tajemnica korespondencji, nietykalność mieszkania, twórczość naukowa, artystyczna, wynalazcza i racjonalizatorska, pozostają pod ochroną prawa cywilnego niezależnie od ochrony przewidzianej w innych przepisach.

Tajemnica korespondencji

Jeżeli uraziłem Cie w jakikolwiek sposób kolego w prywatnej korespondencji to bardzo przepraszam.Wiedz że nie miałem złych intencji i ubolewam. :D

Opublikowano
Kolego! myślę, że nie będziesz już obrażał w prywatnej korespondencji wykorzystując prawo do jej tajemnicy. Za Twoje ostatnie 2 zdania, oczywiście jeżeli są szczere, już się na Ciebie nie gniewam. pzdr
Opublikowano

Kolego na prawdę nie chciałem żebyś odbierał moją wypowiedz jako atak na Ciebie.Napisałem ci tylko jak wygląda jazda na 10w40 a Ty odpisałeś mi że jak dla Ciebie to mogę jeździć na Superolu ( kolego ja nie pisałem ci na czym ja jeżdżę tylko co robią inni a Ty odniosłeś się do mojej osoby ) więc moja reakcja jak sam widziałeś na temat tej wycieraczki była tylko żartem a nie atakiem na Twoją osobę .Moja wypowiedz co do oleju była tylko opinią a nie zaleceniem co i jaki olej masz stosować.Ale jeżeli uraziłem to jak najbardziej jeszcze raz przepraszam.

Przeprosiny kolego jak najbardziej są prawdziwe i szczere.Przepraszam również innych forumowiczów którzy poczuli się urażeni. :cry2:

Co do oleju koledzy to uważam że 10w40 jest najbezpieczniejszym olejem jak się nie wie co było wlane i jaki ma auto prawdziwy przebieg.Jeszcze raz chce podkreślić że jest to tylko moja opinia.

Pozdrawiam

Opublikowano
Nie ma sprawy. Czasami zapomni się o jakimś przecinku i zdanie robi się agresywne. Dlatego w życiu widzę, że lepiej przedzwonić niż pisać. Nie zawsze emocje pisane równają się emocjom mówionym. Pozdrawiam.
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Ja też nalałem 10w40 Helix , ponieważ nie wiem co poprzedni właściciel lał do silnika ,przejeżdze do wymiany i wymienie na Castrol 5w30 :D