Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

koledzy zwracam się do Was z prośbą o porade techniczną jak ściągnąć zderzak przedni z e39 w m-pakiecie. Pewnie nie jeden z Was robił już to a ja nie chciałbym połamać bardziej już i tak pękniętego zderzaczka. Mam pęknięty i wyszczerbiony narożnik na dole od strony pasażera i chciałbym zdjąć zderzak kupić żywice razem z matami (zestaw naprawczy) od środka ładnie poprzyklejać od zewnątrz cieniutko szpachlą zeby nie było tak widać prysnąć kolorkiem i po zabawie tylko nie wiem jak sie mam za to zabrać. Może już ktoś mia jakieś doświadczenie i pomoże :?: :D

pozdrawiam

• 11 miesięcy temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Schyl się i zajrzyj we wlot powietrza, dokładnie od spodu są tam 2 otwory, w nich będą 2 grubaśne śruby torx, po ich wykręceniu zderzak zejdzie razem z belką.

Nie muszę chyba dodawać, że koniecznym będzie zdemontowanie osłon pod zderzakiem, inaczej nie zejdzie, będzie blokowało.

Do tego musisz wypiąć kostki od halogenów (inaczej pourywasz), od PDC (jeśli posiadasz), oraz rozpiąć wężyk od spryskiwaczy świateł (jeśli masz).

Po bokach zderzak trzyma się na takich jakby wsuwkach, jak będziesz go wyciągasz powinien się ładnie z nich wypiąć.

Czasem trzeba wyciągnąć te plastikowe paski spod świateł, bo lubią zahaczać o zderzak.

Opublikowano
Jutro zajrzę - może te dwie śruby poluzowały się tylko. Cały zderzak z prawej strony rusza się i puka na dołach. Muszę coś z tym zrobić bo to wkurzające.Kiedyś to auto było bite przodem ale naprawiane w ASO tak, że nie wiem czego się mogę tam spodziewać. A czy nadkola plastykowe te przednie trzeba zdejmować? Piszesz aby rozpiąć halogeny tzn że raczej to konieczne bo inaczej nie ma dostępu do kabli.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak masz małe dłonie, to wystarczy że wyjmiesz ramkę wokół halogenu, przez otwór do kostki się dostaniesz.

Z tymi przedłużeniami nadkoli, to będzie ciężko, możesz mieć problemy przy wyjęciu, tam są od spodu tylko 3 śrubki (chyba :norty: ), więc dla świętego spokoju bym je odkręcił całkiem, bo tak czy siak, od reszty nadkola musisz je odkręcić.