Skocz do zawartości

Kontrolka silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

obecnie śmigam 530i touring z 2001r. mój problem jest dziwny i zarazem denerwujący. Do rzeczy, świeci się żółta kontrolka silnika i czasem (nie warzne zimny czy rozgrzany silnik) lekko szarpie silnikiem, bardzo lekko, koleś mechanior podpiął kompa i wyskoczło 10 błędów np lambda, przepływka, po ich skasowaniu wszystko ustało,. Na jakieś 200 km pózniej znów żółta kontrolka, komputer kasowanie i zaś około 200km i tak kilka razy. Dużo czytałem o takich objawach, i nie chce inwestować w niepotrzebne wymiany czujników o których piszą koledzy, może ktoś rozwiązał tą łamigłówkę, mój mechanior też rozkłada ręce. a najwiekszy problem to ten że nie mieszkam w Pl( obecnie Kopenhaga) i części zamienne a zwłaszcza elektryka ma tu zaje... ceny. bardzo proszę o jakiekolwiek rady na temat. Dzięki z góry.

Opublikowano

A czy po wykasowaniu tych dziesięciu błędów znów powracają wszystkie?

Jak diagnoza komputerowa pokazuje że sonda zdechła to ją wymień i tyle. Przecież przy podpieciu kompa mozna sprawdzić jak zachowują się sondy czy przepływomierz.

Pozdrawiam.

Opublikowano
  • Autor
Właśnie żę najfajniejsze jest to że po wykasowaniu błedów, komp pokazuje że wszystko działa jak należy, wszystkie czujki ok. :mad2: Po jakimś czasie znów sie zaświeca ta kontrolka i wyskakuja te same błedy. I nikt mi nie jest w stanie powiedzieć jaka czujke wymienić.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Sytuacja powoli sie wyjaśnia, znalazłem niezłego magika od bmw który ma odpowiedni program do kompa, i okazało sie że jaden z czujników temperatury jest walnięty :duh: , pokazuje -48stopni. Wiec mam nadzieję ze po jego wymianie wszystko wróci do normy, czekam tylko na tę cześć zmieniam, i napiszę jaki bedzie efekt.Może komuś kiedyś sie to przyda. :D