Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam Panowie. Ostatnio musiałem ściągnąć tapicerkę z drzwi i zauważyłem, że mam instalacje pod dodatkowe głośniki. W związku z tym mam pytanie czy wystarczy podpiąć tylko głośniki czy muszę jeszcze coś dodatkowo zrobić/podłączyć. Aktualnie mam w instalacji oryginalne radio BMW BUSINESS CD oraz 6 głośników.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam Panowie.

Temat wciąż aktualny, bo podpiąłem dodatkowe głośniki i niestety nie grają :( Co mam jeszcze zrobić, aby głośniczki zadziałały.

Nie wiem czy to ma znaczenie, ale radio jest marki Blaupunkt.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie wiem kolego czy nie musisz mieć wzmacniacza który jest w bagażniku.

Ale dziwi mnie to że masz dodatkowe wiązki, popatrz dokładnie w realoem jaką masz wersję i co możesz mieć, może to nie wiązki od dodatkowych głośników (nagłośnienie HiFi).

Opublikowano

dodatkowe wiązki mogą być np stąd że ktoś wymianił boczki

więcej głośników mają zestawy hi-fi ale do nich potrzebny jest wzmacniacz.

Powinien być w bagażniku.

radio może obsługiwać max 4 głośniki

Wszystko z Miłości do Bawarii
Opublikowano

Dodatkowe wiązki ma w drzwiach z przodu i z tyłu. Boczków raczej nikt nie wymieniał, bo jak rozbierałem drzwi to na każdym boczku jest ta sama data produkcji i pokrywa się z innymi data części w tym aucie. Co do wzmacniacza to, jeżeli nie mam go z lewej strony bagażnika to w innym miejscu raczej nie będzie? A co do instalacji to, jeżeli mam w drzwiach to istnieje duże prawdopodobieństwo, że mam tez pozostałą instalacje i wystarczy, że podłączę wzmacniacz i głośniki powinny zagrać chyba, że się mylę. Wiązka do wzmacniacza powinna być pociągnięta aż do lewej części bagażnika czy raczej zwijają ją wcześniej.

Panowie ma może z was ktoś dostęp do EBA może tam będzie instrukcja jak rozbudowac zestaw audio w E46?

Opublikowano

sprawdź po vinie czy nie miałeś jakiegoś dodatkowego audio

jak nie ma wzmacniacza po lewej stronie bagaznika

to powinna być chociaż jakaś wtyczka

najlepiej jakbyś sprawdził gdzie idą kable z boczków

eba chyba nic tutaj nie pomoże.

Wszystko z Miłości do Bawarii
Opublikowano

Przy rozkodowanym VIN-e w moim aucie jest tylko informacje „662 RADIO BMW BUSINESS CD”. Nie ma więcej informacji związanych z audio.

Jak mogę jeszcze sprawdzić jaką mam instalacje pod audio (jest w ogóle taka możliwość).

Opublikowano

Na razie lepszych nie mam ale myślę że powinno wystarczyć. W tych zwiniętych kablach znajdują się wtyczki pod głośnik oraz przycisk sterowania szybami (mam korbki z tyłu). Podłączałem pod jedną wtyczkę oryginalny głośnik (pasuje tylko jedna wtyczka) i niestety nie zagrały. Przewody łączą się w jedną wiązkę i dochodzą do złączki na środkowym słupku. Gdzie biegną dalej nie sprawdzałem.

Zdjęcie instalacji drzwi tylnych

http://dhf5mq.blu.livefilestore.com/y1pe4vXp3dvDN1XM2GCN5pMIU4q1dmCaB1lke-_j5QvR8i4WLvnxOcpXmtGjQA1H9LSmXaPhRewnrjFY-XeNlwnCj5Lgndwv0l4/23112010064.jpg?psid=1