Skocz do zawartości

320d - 99r. Pytanie o żaluzje chłodnicy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Koledzy mam takie pytanie, w mojej bawarce brakuje żaluzji chłodnicy. Tzn całą obudowa jest na swoim miejscu ale brakuje tych tzw piór które się zamykają i otwierają. Jakby były wyciągnięte. Do żaluzji też nie jest podłączone podcisnienie, wąż zwisa spokojnie koło egr w dol, oczywiście zaslepiony. Nie wiem dlaczego tak jest, dlaczego tak to zostawił poprzedni właściciel. Ale doradzcie mi co mam zrobić. Używane żaluzje na alledrogo kosztują minimum 400-500 zł w górę. Czy jazda w takim stanie może powodować coś złego? A może da się gdzieś dokupić same te pióra?
Opublikowano
Kolego ja jeżdze bez i nic się nie dzieje. W zime silnik szybciej się nagrzewa i jak osiągnie odpowiednią temperature to się otwierają taki niby "karton" :D . Jak ich nie masz proponuje zaślepić podciśnienie odrazu na trójniku na głównym węźu od serwa.
Opublikowano
Pewnie były popsute i zatrzymały sie w pozycji zamkniętej dlatego ktoś je wyjął.
Opublikowano
  • Autor
wiem na jakiej zasadzie działają te żaluzje, ale czy jest jakiś zły wpływ na auto,silnik jeżdżąc bez tej żaluzji?? Pomijam kwestie dłuższego nagrzewania silnika. A co z podciśnieniem? Wpływa to jakoś na podciśnienie?? Wężyk jest zaślepiony.
Opublikowano
Kolego ja jeżdze bez i nic się nie dzieje. W zime silnik szybciej się nagrzewa i jak osiągnie odpowiednią temperature to się otwierają taki niby "karton" :D . Jak ich nie masz proponuje zaślepić podciśnienie odrazu na trójniku na głównym węźu od serwa.

haha one się prawie nigdy nie otwierają , dopiero przy 105 C i po zgaszeniu silnika .... możesz na zimę montować specjalne zaślepki w nerki , w sumie powinny być właśnie w celu szybszego nagrzewania .... a podciśnienie koniecznie musi być zaślepione !

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano

haha one się prawie nigdy nie otwierają , dopiero przy 105 C i po zgaszeniu silnika .... możesz na zimę montować specjalne zaślepki w nerki , w sumie powinny być właśnie w celu szybszego nagrzewania .... a podciśnienie koniecznie musi być zaślepione !

Dokładnie kolego jest tak jak piszesz :D

Opublikowano
  • Autor
to nie muszę kupować nowych żaluzji? no dobra to jak zaslepic podcisnienie żeby było dobrze? No ale tak naprawdę dobrze. Zaslepic wężyk czy jak? W tej chwili końcówka wężyk jest zagieta o 180 stopni i sciśnieta na maxa ta spinka plastikową jak do kabli
Opublikowano
ja użyłem wkręta o odpowiedniej średnicy
Opublikowano
  • Autor
OK :) coś będe kombinował w wolnej chwili